Izkušnja podjetja:

Odprava ovir: Španski strojer ponovno dobiva dostop do indijskega trga usnja

Odprava ovir: Španski strojer ponovno dobiva dostop do indijskega trga usnja

Upravitelj:Pablo Rios Navarro, generalni direktor DERCOSA

Družba

DERCOSA je španski proizvajalec usnja za industrijo obutve, jermenov in usnjenih izdelkov. Družba, ustanovljena leta 1972, je bila ustanovljena z namenom ustvarjanja vrednosti s stranskimi proizvodi mesne in usnjarske industrije. Do zdaj je DERCOSA postal uveljavljen in pomemben strokovnjak za delitev goveda s spoštljivimi mednarodnimi strankami in široko paleto produktov.

Vprašanje dostopa do trga v Indiji: Obvezna veterinarska spričevala za uvoz usnja

Indija je poleti 2018 uvedla novo zahtevo, v skladu s katero je za ves uvoz usnjenih izdelkov začelo veljati sanitarno spričevalo, vključno z govejimi cepljenimi pesmi.To je v tej industriji zelo nenavadno, saj EU in različni drugi partnerji običajno zahtevajo sanitarni certifikat samo za surove kože. Za nadalje obdelane usnjene izdelke se veterinarsko spričevalo običajno ne zahteva, saj so bili ti proizvodi podvrženi nepovratnemu postopku preoblikovanja surovih kož v strojene izdelke. Zato je bila zahteva Indije, da se zahteva veterinarsko spričevalo za take usnjene izdelke, neutemeljena, saj takega spričevala ne bi izdal noben veterinar.

Ta ukrep je nedvomno pomenil velik problem za naše celotno podjetje, saj je Indija ena najpomembnejših izvoznih destinacij. Potrebovali smo hitro rešitev.

Partnerstvo EU za dostop na trg pridobi izključitve

Na podlagi okrepljenega partnerstva EU za dostop na trg nismo oklevali poročati o oviri takoj, ko je ta nastala, kar bo EU omogočilo, da takoj začne izvajati strategijo za odpravo ovir. Delegacija EU in špansko veleposlaništvo v New Delhiju nista storila ničesar, da bi svoje pomisleke ob vseh pomembnih priložnostih sporočila indijskim organom, pri čemer sta vztrajala, da je treba oviro nemudoma odstraniti. Ti odločni ukrepi so nazadnje prispevali k odločitvi Indije, da iz te obremenjujoče zahteve za certificiranje izključi kar trinajst kategorij usnjenih izdelkov.To je našemu podjetju izplačalo takojšnje dividende, saj je bilo naše blago, ki je bilo prej blokirano na meji, nazadnje sproščeno. To dejansko pomeni, da bi lahko svoje izdelke še naprej izvažali v Indijo in povečali svojo prisotnost na trgu. To je uspešen prvi korak, ki ga je partnerstvo EU za dostop na trg že doseglo, medtem ko je Evropska komisija še naprej vztrajala, da je treba podobno rešitev uporabiti za vse preostale usnjene izdelke.

 

Stališče industrije

Po mnenju COTANCE, evropske konfederacije industrije pitanja, ta sektor sestavljajo predvsem mikro, mala in srednja podjetja, ki so skoncentrirana na podeželskih območjih, kjer je porjavenje pogosto edina gospodarska dejavnost. V tem pomembnem sektorju je zaposlenih 50 000 ljudi v več kot 3 000 podjetjih po vsej EU s prometom v višini skoraj 8 milijard EUR. Združenje je predložilo naslednjo pripombo na zgodbo:

„Ko je član našega združenja DERCOSA nas obvestil o tej oviri pri dostopu na trg, smo se takoj obrnili na partnerstvo za dostop na trg in na to vprašanje opozorili Komisijo in španske organe. Zaradi njihove trdne podpore je DERCOSA zdaj ena od številnih podjetij v našem sektorju, ki imajo koristi od odprave te ovire, kar omogoča ponovni izvoz EU za številne usnjene izdelke. Po nenehnem naraščanju protekcionizma bomo še naprej v celoti izkoriščali partnerstvo EU za dostop na trg, če se bodo pojavile kakršne koli druge ovire za našo industrijo.“

Deli to stran:

Hitre povezave