Bedrijfservaring:

Obstakels wegnemen: Spaanse looierij krijgt opnieuw toegang tot de Indiase ledermarkt

Obstakels wegnemen: Spaanse looierij krijgt opnieuw toegang tot de Indiase ledermarkt

De beheerder:Pablo Rios Navarro, directeur-generaal DERCOSA

De onderneming

DERCOSA is een Spaanse lederproducent voor de schoenenindustrie, de gordelindustrie en de lederwarenindustrie. De onderneming werd opgericht in 1972 en was bedoeld om waarde te genereren met de bijproducten van de vlees- en lederindustrie. Inmiddels is DERCOSA een gevestigde en belangrijke boviene versnipperde specialist geworden met een respectvolle internationale clientele en een breed productassortiment.

Probleem vanmarkttoegang in India: Verplichte veterinaire certificaten voor invoer van leer

In de zomer van 2018 heeft India een nieuwe eis ingevoerd, volgens welke voor alle invoer van lederproducten een gezondheidscertificaat moest worden afgegeven, met inbegrip van boviene gesplit suede.Dit is zeer ongebruikelijk in deze sector, aangezien de EU en diverse andere partners gewoonlijk alleen een gezondheidscertificaat aanvragen voor ongelooide huiden en vellen. Voor verder verwerkte lederwaren is het veterinair certificaat doorgaans niet vereist, aangezien dergelijke producten een onomkeerbaar proces hebben ondergaan waarbij de ongelooide huiden in gelooide producten zijn omgezet. De Indiase eis om een veterinair certificaat voor dergelijke lederwaren aan te vragen was derhalve ongerechtvaardigd, aangezien geen dierenarts een dergelijk certificaat zou afgeven.

Deze maatregel vormde ongetwijfeld een groot probleem voor onze hele onderneming, aangezien India een van onze belangrijkste exportbestemmingen is. We hadden een snelle oplossing nodig.

Het partnerschap voor markttoegang van de EU kent uitsluitingen

Op basis van het versterkte partnerschap voor markttoegang van de EU aarzelen we niet meteen verslag uit te brengen over de belemmering, zodat de EU onmiddellijk een begin kon maken met haar strategie voor het wegnemen van belemmeringen. De EU-delegatie en de Spaanse ambassade in New Delhi hebben niet alles in het werk gesteld om onze bezorgdheid bij alle relevante gelegenheden kenbaar te maken aan de Indiase autoriteiten, met de nadruk op het onverwijld verwijderen van de belemmering. Deze resolute acties hebben uiteindelijk bijgedragen tot het besluit van India om niet minder dan dertien lederproductcategorieën uit te sluiten van deze omslachtige certificeringsverplichting.Dit heeft onmiddellijk dividenden opgeleverd voor ons bedrijf, aangezien onze goederen, die voorheen aan de grens waren geblokkeerd, uiteindelijk werden vrijgegeven. Dit betekent in feite dat we onze producten naar India kunnen blijven uitvoeren en onze aanwezigheid op de markt kunnen vergroten. Dit is een succesvolle eerste stap die het EU-partnerschap voor markttoegang al heeft opgeleverd, terwijl de Europese Commissie blijft aandringen op een soortgelijke oplossing voor alle resterende lederproducten.

 

Het standpunt van de bedrijfstak

Volgens COTANCE, de Europese confederatie van de Leather Tanning Industry, bestaat de sector voornamelijk uit micro-, kleine en middelgrote ondernemingen, die geconcentreerd zijn in plattelandsgebieden waar looien vaak de enige economische activiteit is. Deze belangrijke sector biedt werk aan 50,000 mensen in meer dan 3,000 bedrijven in de hele EU met een omzet van bijna 8 miljard euro. De vereniging gaf de volgende opmerkingen over het verhaal:

„Toen ons lid van onze vereniging DERCOSA ons op de hoogte bracht van deze belemmering voor markttoegang, richtten wij ons onmiddellijk op tot een partnerschap voor markttoegang om deze kwestie aan de Commissie en de Spaanse autoriteiten te melden. Dankzij hun krachtige steun is DERCOSA nu een van de vele bedrijven in onze sector die profiteren van het wegnemen van deze belemmering, waardoor de uitvoer van de EU voor een aantal lederproducten kan worden hervat. In de nasleep van de aanhoudende toename van protectionisme zullen wij ten volle gebruik blijven maken van het EU-partnerschap voor markttoegang, mochten er andere belemmeringen voor onze industrie ontstaan.”

Deze pagina delen:

Snelle links