Priča o iskustvu poduzeća:

Uklanjanje prepreka: Španjolska štavljena koža ponovno pristupa indijskom kožnom tržištu

Uklanjanje prepreka: Španjolska štavljena koža ponovno pristupa indijskom kožnom tržištu

Rukovoditelj:Pablo Rios Navarro, glavni direktor DERCOSA

Društvo

DERCOSA je španjolski proizvođač kože za industriju obuće, remena i kožnih proizvoda. Društvo osnovano 1972. osnovano je s namjerom stvaranja vrijednosti nusproizvodima mesne i kožne industrije. Do sada je DERCOSA postala etablirana i značajna specijalistica razdvojenih goveđih tuženja s međunarodnim klijentima koji se mogu poštovati i širokim asortimanom proizvoda.

Pitanje pristupa tržištu u Indiji: Obvezni veterinarski certifikati za uvoz kože

U ljeto 2018. Indija je uvela novi zahtjev u skladu s kojim je za sav uvoz proizvoda od kože potrebna sanitarna potvrda, uključujući cijepane kože.To je vrlo neuobičajeno u ovoj industriji jer EU i razni drugi partneri obično zahtijevaju sanitarnu potvrdu samo za sirovu kožu. Za daljnju preradu kožne robe veterinarski certifikat obično nije potreban jer su ti proizvodi podvrgnuti nepovratnom postupku kojim se sirova koža pretvara u štavljene proizvode. Stoga je indijski zahtjev da zatraži veterinarski certifikat za takve kožne proizvode bio neopravdan jer veterinar ne bi izdao takav certifikat.

Ta je mjera nedvojbeno predstavljala velik problem za cijelo naše društvo, uzimajući u obzir da je Indija jedno od naših najvažnijih izvoznih odredišta. Trebalo nam je brzo rješenje.

Partnerstva EU-a za pristup tržištu izuzeta su

Oslanjajući se na pojačano partnerstvo EU-a za pristup tržištu, nismo oklijevali izvijestiti o toj prepreci čim se ona pojavi, što je omogućilo EU-u da odmah pokrene svoju strategiju uklanjanja prepreka. Delegacija EU-a i Španjolsko veleposlanstvo u New Delhiju nisu u svim relevantnim prilikama uložili napore u prenošenje naše zabrinutosti indijskim vlastima, inzistirajući na tome da bi se prepreka trebala ukloniti bez odgode. Te odlučne mjere naposljetku su doprinijele odluci Indije da iz tog opterećujućeg zahtjeva za certificiranje isključi čak trinaest kategorija proizvoda od kože.Time su nam se odmah isplatile dividende jer je naša roba, koja je prethodno blokirana na granici, konačno puštena. To znači da bismo mogli nastaviti izvoziti svoje proizvode u Indiju i povećati prisutnost na tržištu. To je uspješan prvi korak koji je već ostvareno u okviru partnerstva EU-a za pristup tržištu, dok je Europska komisija nastavila inzistirati na tome da bi se slično rješenje trebalo primijeniti i na sve preostale kožne proizvode.

 

Stajalište industrije

Prema COTANCE-u, europskoj konfederaciji industrije uzgoja Leather Tanning, taj sektor uglavnom čine mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća, koncentrirana u ruralnim područjima u kojima je tamnjenje često jedina gospodarska djelatnost. Taj važan sektor zapošljava 50 000 ljudi u više od 3 000 poduzeća diljem EU-a s prometom od gotovo 8 milijardi EUR. Udruga je iznijela sljedeću priču:

„Kad je član našeg udruženja DERCOSA obavijestio nas o toj prepreci za pristup tržištu, odmah smo se obratili Partnerstvu za pristup tržištu za pomoć, označivši to pitanje Komisiji i španjolskim vlastima. Zahvaljujući čvrstoj potpori DERCOSA je sada jedno od mnogih poduzeća u našem sektoru koje ima koristi od uklanjanja te prepreke, čime se omogućuje nastavak izvoza niza kožnih proizvoda iz EU-a. Nakon kontinuiranog rasta protekcionizma nastavit ćemo se u potpunosti koristiti partnerstvom EU-a za pristup tržištu ako se pojave bilo kakve druge prepreke za našu industriju.”

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice