Tolerantieregel

 

Op grond van de tolerantieregel kunt u onder bepaalde omstandigheden een beperkt percentage „niet van oorsprong zijnde materialen” in uw product gebruiken dat normaal gesproken niet zou zijn toegestaan op grond van productspecifieke regels, zodat het nog steeds als „van oorsprong” kan worden aangemerkt.

 

Artikel 3.6 („algemene tolerantie”) van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU enJapan

  • de tolerantiedrempel: 10 % van de prijs af fabriek of van het product aan boord,
  • voor textiel en kleding die is ingedeeld onder de hoofdstukken 50 tot en met 63 van het geharmoniseerd systeem gelden bijzondere toleranties zoals uiteengezet in de aantekeningen 6-8 van bijlage 3A („Toleranties voor textiel en kleding”);
  • u kunt de tolerantie niet toepassen op producten waarvoor productspecifieke regels het maximumpercentage van niet van oorsprong zijnde materialen, uitgedrukt in waarde, bepalen,
  • bij wijze van uitzondering kunt u in de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan de tolerantie toepassen op landbouwproducten waarvoor productspecifieke regels het maximumpercentage niet-oorsprongsmaterialen, uitgedrukt in gewicht, bevatten.
  • de tolerantie geldt niet voor producten die geheel en al in de EU of Japan zijn verkregen.
  • Wanneer een productspecifieke regel wordt uitgedrukt als een wijziging van tariefindeling (bv. een wijziging van hoofdstuk, tariefpost of postonderverdeling), staat de tolerantie het gebruik toe van niet van oorsprong zijnde materialen die dezelfde tariefindeling hebben als het product, zolang de waarde van deze materialen de tolerantiedrempel niet overschrijdt.

Voorbeeld van de toepassing van tolerantie

Een pop (GS-post 95.03) wordt in de EU geproduceerd uit:

  • niet van oorsprong zijnde pellets van kunststof (GS-hoofdstuk 39),
  • babykleding (GS-hoofdstuk 62) en
  • kunststof ogen (GS-post 95.03).

De productspecifieke regel voor een pop luidt:„Vervaardiging uit [niet van oorsprong zijnde] materialen van om het even welke post, met uitzondering van die van het product”.

Wij merken op dat plastic ogen onder dezelfde GS-post als de pop worden ingedeeld. De productspecifieke regel staat niet toe dat niet van oorsprong zijnde materialen van dezelfde post als het product worden gebruikt. Volgens de tolerantieregel kan de pop echter nog steeds aan de productspecifieke regel voldoen indien de waarde van de ogen van de pop niet meer dan 10 % van de prijs af fabriek van de pop bedraagt.

  • Wanneer een productspecifieke regel een percentage van de maximumwaarde/het maximumgewicht van niet van oorsprong zijnde materialen omvat, kunt u de tolerantie niet gebruiken om de procentuele drempel te verhogen. Het maximumgehalte aan niet van oorsprong zijnde materialen is altijd het percentage dat in de productspecifieke regels is vermeld.

Voorbeeld

Indien de productspecifieke regel maximaal 40 % niet van oorsprong zijnde materialen van de prijs af fabriek van het product toestaat, is dit de limiet die van toepassing is en niet 40 % + 10 % (tolerantie).

  • De tolerantie geldt niet voor geheel en al verkregen producten (bv. tomato’s), maar wel voor producten die zijn vervaardigd uit geheel en al verkregen materialen (bv. tomato’s die worden gebruikt voor de productie van ketchup). In het laatste geval geldt de tolerantie voor alle niet van oorsprong zijnde materialen die normaliter niet zijn toegestaan op grond van de productspecifieke regels.
  • Zie voor meer informatie de richtsnoeren betreffende preferentiële oorsprongsregels.

Snelle links