Hogyan használhatom a szolgáltatásokkal és beruházásokkal foglalkozó kereskedelmi asszisztensemet?

A szolgáltatásokkal és beruházással foglalkozó kereskedelmi asszisztensem tájékoztatást nyújt arról, hogy az uniós vállalatoknak milyen követelményeknek kell megfelelniük az EU-n kívüli szolgáltatások exportja és piacra jutása tekintetében. Tájékoztatást nyújt továbbá a megtekinthető forrásokról és a harmadik országok illetékes hatóságairól, amelyekkel kapcsolatba lehet lépni.

Mire terjed ki?

 

Jelenleg a Kanadában és azEgyesült Királyságbannyújtottjogi szolgáltatásokra és tengeri szállítási szolgáltatásokravonatkozó információk állnak rendelkezésre. Az érintett szolgáltatások és országok köre fokozatosan bővül.

 

A szolgáltatásokkal és beruházással foglalkozó kereskedelmi asszisztensemről rendelkezésre álló információk jogilag nem kötelező erejűek.

Hogyan működik?

Megtalálja a keresett információkat néhány egyszerű lépésben.

Lépés: A keresési feltételek meghatározása

Két lépésben határozza meg a keresési feltételeket.

I. A keresés indítása

 • „Szolgáltatás”: ez a mező szerkeszthető, és:
  • írjon be egy szöveget – egy vagy több szót –, és a rendszer segítségével megtalálhatja a keresett szolgáltatási ágazatot, vagy
  • hagyja üresen a mezőt, és a második lépésben erősítse meg a keresési feltételeket (lásd az alábbi ii. pontot: „A lépés kritériumainak megerősítése”)
 • „Ország”: ez a mező kötelező és szerkeszthető, és:
  • írja be a kívánt ország első betűit, és válassza ki azt, vagy
  • a legördülő listában való navigáláshoz kattintson a nyílra, majd kattintson az országnévre a kiválasztáshoz.
 • „Joghatóság”: ez a mező szerkeszthető, és csak akkor alkalmazandó, ha egy országnak egynél több joghatósága van. Kérjük:
  • írja be a kívánt joghatóság első betűit, és válassza ki azt, vagy
  • A legördülő listában való navigáláshoz kattintson a nyílra, majd kattintson a joghatóságra a kiválasztáshoz, vagy
  • hagyja üresen a mezőt, és tekintse meg az összes ország joghatóságára vonatkozó információkat.

Ezután kattintson a „Keresés” kék gombra.

II. A keresési feltételek megerősítése

A keresés elindítása után megjelenik a szolgáltatási ágazatok és alágazatok listája. Böngésszen a „szolgáltatások listájában”. Kattintson a + szimbólumra, amíg nem találja a keresett szolgáltatást. Ha egy vagy több szó begépelésével kereste meg a keresést, a keresett szavaknak megfelelő találatokat kiemeljük.

2 lépés: Böngészés az eredmények között

A keresési kritériumok (ágazat, ország és joghatóság) alapján megtekintheti az elérhető piacra jutási feltételek és az azokhoz kapcsolódó követelmények eredményeit.

Az eredmények három ellátási módra oszthatók: határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás; kereskedelmi jelenlét; valamint a szakemberek mozgása. A cím alatt minden egyes jog meghatározását elolvashatja. Az érdeklődő fülre kattintva navigálhat közöttük.

Minden egyes szolgáltatásnyújtási mód esetében a megfelelő piacra jutási feltételek listája betűrendben, bal oldalon jelenik meg. Az egyes piacra jutási feltételek meghatározása a cím alatt olvasható. Piacra jutási feltétel csak akkor jelenik meg, ha legalább egy követelmény fennáll.

A találatok böngészéséhez:

 • A piacrajutási feltétel egyik követelményével kapcsolatos összes információ megtekintéséhez kattintson a legördülő nyílra.
 • Kattintson az „Összes kiterjesztés” gombra a piacra jutási feltétel valamennyi követelményével kapcsolatos összes információ megtekintéséhez.

Alternatív megoldásként a kiválasztott szolgáltatási mód „valamennyi piacra jutási feltételét” is megtekintheti (lásd a bal oldali piacra jutási feltételek listájának végén található opciót). A találatok böngészéséhez:

 • Válasszon a találatok „listában” való megtekintéséhez. Itt az összes piacra jutási feltételre vonatkozó összes követelményt egy lista formájában tekintheti meg. Azt a feltételt, amelyre a követelmény vonatkozik, kék címkével kell aláhúzni. A piacrajutási feltétel egyik követelményével kapcsolatos összes információ megtekintéséhez kattintson a legördülő nyílra. Kattintson az „Összes kiterjesztés” gombra a piacra jutási feltétel valamennyi követelményével kapcsolatos összes információ megtekintéséhez.
 • Válasszon az eredmények megtekintéséhez az „áttekintés” mezőben. Itt megtekintheti a piacra jutási feltételek szerinti összes piacra jutási feltételre vonatkozó összes követelményt. A rendelkezésre álló követelmények száma zárójelben szerepel a cím mellett. A piacrajutási feltétel egyik követelményével kapcsolatos összes információ megtekintéséhez kattintson a legördülő nyílra. Kattintson az „Összes kiterjesztés” gombra a piacra jutási feltétel valamennyi követelményével kapcsolatos összes információ megtekintéséhez.

Lépés: Olvassa el a követelményeket és azok valamennyi részletét

Az egyes követelményekre vonatkozó információk a következőkre vonatkoznak:

 • szolgáltatási ágazat vagy alágazat
 • ország és adott esetben annak joghatósága
 • az ellátás módja
 • piacra jutási feltétel.

A legtöbb esetben az egyes követelményekre vonatkozó információk magukban foglalják a következőket:

 • adott esetben cím
 • adott esetben a jogalap
 • az információ forrása (link egy weboldalra és/vagy a jogszabályokra és rendeletekre való hivatkozás) és szerzői jogi információk
 • a hatáskörrel rendelkező szabályozó hatóság elérhetőségei.

Hogyan használhatók fel az információk?

A szolgáltatásokért és beruházásokért felelős kereskedelmi asszisztens igénybevétele ingyenes. Bizonyos információk azonban szerzői jogi védelemben részesülnek. A szolgáltatásokkal és beruházással foglalkozó kereskedelmi asszisztensemnél rendelkezésre álló információk nem használhatók fel viszonteladásra vagy tanácsadási szolgáltatások nyújtására, újraelosztásra, adatbázis-építésre, tárolásra, illetve a felhasználó saját nemzetközi üzleti folyamatainak támogatására szolgáló referencia-felhasználástól eltérő célra. Minden egyéb felhasználás tilos, kivéve, ha azt az adatok tulajdonosa írásban kifejezetten jóváhagyja. 

Kérjük, ellenőrizze a szerzői jogi szabályokat, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a kapcsolatfelvételi űrlapon.

Milyen nyelvek állnak rendelkezésre?

A szolgáltatásokkal és beruházással foglalkozó kereskedelmi asszisztensem jelenleg angol nyelven áll rendelkezésre. Hamarosan az EU valamennyi hivatalos nyelvére gépi fordítást készítünk.

Hol található további információ?

Kérjük, olvassa el a gyakran feltett kérdéseket.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások