Hogyan használhatom a szolgáltatásokkal és beruházásokkal foglalkozó kereskedelmi asszisztensemet?

Szolgáltatásokkal és beruházásokkal foglalkozó kereskedelmi asszisztensem tájékoztatást nyújt arról, hogy az uniós vállalatoknak milyen követelményeknek kell megfelelniük a szolgáltatások exportjához és az Unión kívüli piacokhoz való hozzáféréshez. Tájékoztatást nyújt továbbá a megtekinthető forrásokról és a harmadik országok illetékes hatóságairól, amelyekkel kapcsolatba lehet lépni.

Mire terjed ki az irányelv?

 

Kanadában és azEgyesült Királyságbanjelenleg rendelkezésre állnakinformációk a jogiszolgáltatásokról és a tengeri szállítási szolgáltatásokról. Az érintett szolgáltatások és országok fokozatosan bővülnek.

 

A szolgáltatásokkal és beruházásokkal foglalkozó kereskedelmi asszisztensemről rendelkezésre álló információk jogilag nem kötelező erejűek.

Hogyan működik a gyakorlatban?

A keresett információkat néhány egyszerű lépésben találja.

1. lépés: Határozza meg a keresési feltételeket

Két lépésben határozza meg a keresési feltételeket.

I. A keresés indítása

 • „Szolgálat”: ez a mező szerkeszthető, és Ön:
  • írjon be egy vagy több szót, és a rendszer segítségével megtalálja a keresett szolgáltatási ágazatot, vagy
  • hagyja üresen a mezőt, és erősítse meg a keresési feltételeket a második lépésben (lásd az alábbi ii. pontot: „A lépésre vonatkozó feltételek megerősítése”).
 • „Ország”: ez a mező kötelező és szerkeszthető:
  • írja be a kívánt ország első betűit, és válassza ki azt, vagy
  • kattintson a nyílra a legördülő listán való navigáláshoz, majd kattintson az ország nevére a kiválasztáshoz.
 • „Joghatóság”: ez a mező szerkeszthető, és csak akkor alkalmazandó, ha egy országnak egynél több joghatósága van. Önnek lehetősége van arra, hogy:
  • írja be a kívánt joghatóság első betűit, és válassza ki azt, vagy
  • Kattintson a nyílra a legördülő listán való navigáláshoz, majd kattintson egy joghatóságra a kiválasztáshoz, vagy
  • hagyja üresen a mezőt, és tekintse meg az összes ország joghatóságára vonatkozó információkat

Ezt követően kattintson a „Keresés” kék gombra.

II. A keresési feltételek megerősítése

A keresés elindítása után megjelenik a szolgáltatási ágazatok és alágazatok listája. Böngésszen a „szolgáltatások listája” között. Kattintson a + jelre, amíg megtalálja a keresett szolgáltatást. Ha Ön egy vagy több szó begépelésével kerest, a keresett szavaknak megfelelő találatok kiemelésre kerülnek.

Lépés: Böngészés az eredmények között

A keresési feltételek (ágazat, ország és joghatóság) alapján megtekinthetők a rendelkezésre álló piacra jutási feltételek és az azokhoz kapcsolódó követelmények.

Az eredmények három ellátási módra tagolódnak: a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtást; kereskedelmi jelenlét; valamint a szakemberek mozgása. A címben szereplő minden egyes jog meghatározását elolvashatja. Az Önt érdeklő fülre kattintva navigálhat közöttük.

Az egyes ellátási módok esetében a megfelelő piacra jutási feltételek listája ábécésorrendben jelenik meg a bal oldalon. Az egyes piacra jutási feltételek meghatározása a cím alatt olvasható. A piacra jutási feltétel csak akkor jelenik meg, ha legalább egy követelménnyel rendelkezik.

A találatok böngészéséhez:

 • A piacra jutási feltétel egyik követelményéhez kapcsolódó összes információ megtekintéséhez kattintson a lejtő nyílra.
 • Kattintson a „Kitöltés” gombra a piacra jutási feltétel valamennyi követelményére vonatkozó összes információ megtekintéséhez.

Alternatív megoldásként a kiválasztott szolgáltatási mód „minden piacra jutási feltételét” is megtekintheti ( lásd a bal oldalon található, a piacra jutási feltételek végén található opciót). A találatok böngészéséhez:

 • A találatok megtekintéséhez válassza ki a „lista” mezőt. Itt az összes piacra jutási feltételre vonatkozó követelményt lista formájában láthatja. Azt a feltételt, amelyre a követelmény vonatkozik, kék címkével kell aláhúzni. A piacra jutási feltétel egyik követelményéhez kapcsolódó összes információ megtekintéséhez kattintson a lejtő nyílra. Kattintson a „Kitöltés” gombra a piacra jutási feltétel valamennyi követelményére vonatkozó összes információ megtekintéséhez.
 • A találatok megtekintéséhez válassza ki az „áttekintés” funkciót. Itt látható az összes, a piacra jutási feltételtől függő piacra jutási feltételre vonatkozó követelmény. A rendelkezésre álló követelmények számát a cím melletti zárójelben tüntetjük fel. A piacra jutási feltétel egyik követelményéhez kapcsolódó összes információ megtekintéséhez kattintson a lejtő nyílra. Kattintson a „Kitöltés” gombra a piacra jutási feltétel valamennyi követelményére vonatkozó összes információ megtekintéséhez.

Lépés: Olvassa el a követelményeket és az összes részletet

Az egyes követelményekre vonatkozó információk kifejezetten a következőkre vonatkoznak:

 • szolgáltatási ágazat vagy alágazat
 • ország és adott esetben annak joghatósága
 • az ellátás módja
 • piacra jutási feltétel.

Az egyes követelményekkel kapcsolatos információk a legtöbb esetben a következőket foglalják magukban:

 • adott esetben cím
 • adott esetben a jogalap
 • az információ forrása (weboldalra mutató hivatkozás és/vagy jogszabályokra és rendeletekre való hivatkozás) és szerzői jogi információi
 • a hatáskörrel rendelkező szabályozó hatóság elérhetőségei
 • adott esetben azok a munkakörtípusok, amelyekre az információ vonatkozik.

Ki férhet hozzá az információkhoz?

A szolgáltatásokért és beruházásokért felelős kereskedelmi asszisztens igénybevétele ingyenes. Bizonyos információk azonban szerzői jogi védelemben részesülnek. A szolgáltatásokkal és beruházásokkal foglalkozó kereskedelmi asszisztensemről rendelkezésre álló információk nem használhatók fel viszonteladásra vagy tanácsadási szolgáltatások nyújtására, újraelosztásra, adatbázisok építésére, tárolásra vagy a felhasználó saját nemzetközi üzleti folyamatainak támogatására szolgáló referenciafelhasználástól eltérő célra. Minden más felhasználás tilos, kivéve, ha azt az adat tulajdonosa írásban kifejezetten jóváhagyja. Szerzői jogi kérdésekben kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a kapcsolatfelvételi űrlapon.

Milyen nyelvek állnak rendelkezésre?

A szolgáltatásokkal és beruházásokkal foglalkozó kereskedelmi asszisztensem jelenleg angol nyelven áll rendelkezésre. Hamarosan az EU valamennyi hivatalos nyelvére történő gépi fordítással egészül ki.

Hol található további információ?

Kérjük, olvassa el a gyakran feltett kérdéseket.

 

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások