Commissie bestraft Chinese exporteurs van tafelgerei die antidumpingrechten ontwijken
Het besluit volgt op een grondig onderzoek dat de Commissie op eigen initiatief (ambtshalve) in maart dit jaar heeft ingesteld, gezien de sterke stijging van de uitvoer van sommige Chinese ondernemingen in de afgelopen vijf jaar (2014-2018).
Uit het
onderzoek is gebleken dat Chinese ondernemingen antidumpingrechten van ongeveer 36 % ontwijken door hun uitvoer van keramiek te kanaliseren via andere ondernemingen waarop lagere antidumpingrechten van ongeveer 18 % van toepassing waren.
De Chinese ondernemingen — meer dan 30 in totaal — waarvan is vastgesteld dat zij hebben bijgedragen tot ontwijking van de rechten, zullen bijgevolg ook onderworpen zijn aan het hogere recht van ongeveer 36 %.
De nieuwe rechten zullen vanaf 21 maart 2019 van toepassing zijn, waarbij ongeveer 15 miljoen EUR aan rechten met terugwerkende kracht zal worden geïnd.
Dit is het grootste antiontwijkingsonderzoek van de Commissie tot op heden. Het betrof zeer aanzienlijke middelen, waarbij 20 onderzoekers van de Commissie controles ter plaatse bij 50 Chinese ondernemingen uitvoerden.
Achtergrond
De EU past sinds mei 2013 antidumpingmaatregelen toe op de invoer van keuken- en tafelgerei van keramiek uit China. In juli 2019 besloot de Commissie de maatregelen met nog eens vijf jaar te verlengen, aangezien de dumpingpraktijken werden voortgezet.
De sector tafel- en keukengerei in de Europese Unie is sterk versnipperd, waarvan ongeveer de helft bestaat uit een groot aantal kleine en middelgrote ondernemingen. Er zijn ongeveer 27 000 werknemers die rechtstreeks in de sector werkzaam zijn en Europese klanten met hoogwaardige producten bedienen. De Europese producenten hebben een marktaandeel van ongeveer 30 %, terwijl de Chinese producenten in de Europese Unie een marktaandeel van meer dan 55 % hebben. De maatregelen van vandaag zullen bijdragen tot het herstel van eerlijke concurrentie.
Voor meer informatie
Verordening tot instelling van antiontwijkingsrechtenvande
EU Handelsbeschermingsbeleid