Alapvámok

Ha az Ön vállalata exporttevékenységet tervez, ez a szakasz segít abban, hogy megtudja, milyen behozatali vámok és egyéb költségek merülhetnek fel. Nem tartalmaz termékspecifikus információkat. Ehhez a termékkeresés funkciót kell használnia.

Amikor egy termékkel nemzetközi kereskedelmet folytatnak, gyakran vámot vagy vámtarifát kell alkalmazni.

Amikor azonban különleges kereskedelmi megállapodások (például szabadkereskedelmi megállapodások vagy GSP) léteznek, néha alacsonyabbak vagy nincsenek vámtarifák. Ezeket kedvezményes vámoknak nevezik.

Az is lehetséges, hogy az Ön termékére dömpingellenes, kiegyenlítő vámok vagy védintézkedések fognak vonatkozni.

 

Annak megállapításához, hogy e vámok vagy intézkedések közül melyek vonatkoznak az Ön árujára, először meg kell határozni a helyes vámtarifa— vagy termékkódot.

Annak érdekében, hogy előzetesen jogbiztonságot élvezzen azzal kapcsolatban, hogy áruira a helyes besorolást alkalmazza, kérelmezheti a kötelező érvényű tarifális felvilágosításra (KTF) vonatkozó határozatot.

Preferenciális vámkontingensek

A vámkontingensek keretében meghatározott árumennyiségek egy adott időkereten belül csökkentett vagy nulla vámtétellel importálhatók. Ez nem érinti a hatályban lévő dömpingellenes vámokat.

Az ilyen kontingensek gyakran megtalálhatók az országok vagy kereskedelmi blokkok közötti kereskedelmi megállapodásokban és preferenciális megállapodásokban. Az Ön termékére vonatkozó kvótákkal kapcsolatos további részletekért kérjük, látogasson el a „Polgárok” rovatba.

Kereskedelmi asszisztensem részletes információkkal szolgál az Ön termékére és piacára alkalmazandó tarifákról és intézkedésekről.

Amennyiben a kereskedelmi megállapodások az egyes terméksorokra vonatkozó vámok fokozatos lebontását írják elő, a „Kereskedelmi asszisztensem” segítségére lehet az Ön termékére vonatkozó vámok jövőbeli alakulásának meghatározásában. Közvetlenül a kereskedelmi megállapodásban is megtekintheti a vámlebontás ütemtervét (az EU vagy a kereskedelmi partner esetében) (a jogi szövegekre mutató linkek a „Polgárok” részben találhatók).

Vámérték-megállapítás

A vámérték-megállapítás a határon történő belépésre bejelentett áruk gazdasági értékének kiszámítására vonatkozik. Ezen áruk értékének megállapítására vonatkozó egységes szabályrendszer megléte több okból is nagy jelentőséggel bír.

A legfontosabb, hogy a vámokat (és a héát) az áruk értékének százalékában számítják ki. A vállalkozásoknak és a vámhatóságoknak egyértelmű szabályokkal kell rendelkezniük az áruk értékelésére vonatkozóan.

Az áru értékének meghatározását követően a vámtarifát és az áru származását figyelembe lehet venni a termék után fizetendő teljes vám kiszámításánál.

A vámérték kiszámításának módjáról az EU-ban itt olvashat bővebben.

Míg az EU-ban közös szabályok vannak érvényben a vámérték-megállapításra vonatkozóan, az értékelési gyakorlatok országonként eltérőek lehetnek. Az uniós kereskedelmi megállapodások gyakran tartalmaznak a kereskedelem egyszerűsítésére vonatkozó elveket, és magukban foglalhatják az EU Vámkódexével való összehangolást is.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások