Alapvámok

Ha vállalata exportot fontolgat, ebben a szakaszban tájékozódhat arról, hogy milyen behozatali vámok és egyéb költségek merülhetnek fel. Nem tartalmaz termékspecifikus információkat. Ehhez a termékkeresési funkciót kell használnia.

Amikor egy terméket nemzetközi szinten forgalmaznak, gyakran vámot vagy vámtarifát kell alkalmazni.

Amikor azonban léteznek különleges kereskedelmi megállapodások (például szabadkereskedelmi megállapodások vagy GSP), néha alacsonyabb vámtarifák vannak érvényben, vagy egyáltalán nincsenek. Ezeket kedvezményes tarifáknak nevezik.

Előfordulhat továbbá, hogy az Ön termékére dömpingellenes, kiegyenlítő vámok vagy védintézkedések fognak vonatkozni.

 

Ahhoz, hogy megtudja, melyik vám vagy intézkedés vonatkozik az Ön árujára, először a helyes vámtarifa- vagy termékkódot kell meghatároznia.

Annak érdekében, hogy előzetesen jogbiztonságot élvezzen azzal kapcsolatban, hogy áruira a helyes besorolást alkalmazza, kötelező érvényű tarifális felvilágosításra (KTF) vonatkozó határozat iránti kérelmet nyújthat be.

Preferenciális vámkontingensek

A vámkontingensek keretében meghatározott árumennyiségeket csökkentett vagy nulla vámtétel mellett lehet behozni egy adott időkereten belül. Ez nem érinti a szintén hatályban lévő dömpingellenes vámokat.

Az ilyen kontingensek általában megtalálhatók az országok vagy kereskedelmi blokkok közötti kereskedelmi megállapodásokban és preferenciális megállapodásokban. Az Ön termékére vonatkozó kvótákkal kapcsolatos további részletekért kérjük, látogasson el a Piacok menüpontra.

A kereskedelmi asszisztensem részletes tájékoztatást nyújt az Ön termékére és piacára alkalmazandó vámtarifákról és intézkedésekről.

Amennyiben a kereskedelmi megállapodások bizonyos termékcsoportok esetében a vámok fokozatos eltörlését írják elő, a kereskedelmi asszisztensem segíthet a termékével kapcsolatos vámok jövőbeli alakulásának azonosításában. Közvetlenül a kereskedelmi megállapodás vámlebontási ütemterveit is megtekintheti (az EU-ra vagy a kereskedelmi partnerre vonatkozóan) (a jogi szövegekre mutató linkeket a Piacok című résztartalmazza).

Vámérték-megállapítás

A vámérték-megállapítás a határon történő belépésre bejelentett áruk gazdasági értékének kiszámítására vonatkozik. Az ezen áruk értékének megállapítására vonatkozó egységes szabályok megléte több okból is nagy jelentőséggel bír.

A legjelentősebb, hogy a vámokat (és a héát) az áruk értékének százalékában számítják ki. A vállalkozásoknak és a vámhatóságoknak egyértelmű szabályokkal kell rendelkezniük az áruk értékelésének módjáról.

Az áru értékének meghatározását követően a termék után fizetendő teljes vám kiszámításához figyelembe lehet venni a vámtarifát és az áru származását.

A vámérték EU-n belüli kiszámításával kapcsolatos további információkért lásd itt.

Bár az EU-ban közös szabályok vonatkoznak a vámérték-megállapításra, az értékelési gyakorlatok országonként eltérőek lehetnek. Az uniós kereskedelmi megállapodások gyakran tartalmazzák a kereskedelem könnyítésének elveit, és magukban foglalhatják az Uniós Vámkódexhez való igazodást is.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások