03 juli 2023

Nieuwe gestroomlijnde versie van het instrument voor zelfbeoordeling van de oorsprongsregels (ROSA) gelanceerd

Het ROSA-team is trots op de aankondiging dat de nieuwe versie van het instrument voor zelfbeoordeling van de oorsprongsregels nu beschikbaar is op Access2Markets voor de meeste vrijhandelsovereenkomsten van de EU. Bovendien zijn de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA), de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK, de vrijhandelsovereenkomst tussen de EU en Japan en het stelsel van algemene preferenties vanaf vandaag in alle EU-talen in de ROSA opgenomen. In de komende periode zullen alle vrijhandelsovereenkomsten geleidelijk in alle EU-talen worden vertaald.

Rosa is volledig vernieuwd met een nieuwe interface en eenvoudige vragen die u kunnen helpen bij het beoordelen van de oorsprong van uw product in slechts enkele klikken. De tool is verder gestroomlijnd om alleen de informatie te tonen die relevant is voor uw product.

Alle vrijhandelsovereenkomsten van de EU worden momenteel door middel van machinevertaling in alle EU-talen vertaald. Bovendien is de dekking van de ROSA het afgelopen jaar aanzienlijk uitgebreid, waarbij het instrument nu de meeste handelsovereenkomsten van de EU omvat, alsook de 65 ontwikkelingslanden die profiteren van het stelsel van algemene preferenties voor hun uitvoer naar de EU.

Wat is ROSA?

Het instrument voor zelfbeoordeling van de oorsprongsregels (ROSA) leidt bedrijven door middel van de oorsprongsregels die in een bepaalde handelsovereenkomst op hun product van toepassing zijn, met eenvoudige vragen om een zelfbeoordeling uit te voeren om te bepalen of hun product aan die regels voldoet en derhalve in aanmerking kan komen voor een preferentiële tariefbehandeling. In het hele instrument zijn duidelijke toelichtingen, voorbeelden en links naar de desbetreffende wetteksten beschikbaar.

Om het leven van bedrijven gemakkelijker te maken, bevat ROSA ook duidelijke instructies over de documenten die vereist zijn als bewijs van oorsprong om tariefpreferenties te verkrijgen.

Om toegang te krijgen tot ROSA kunt u naar My Trade Assistant gaan en uw product, land van uitvoer en land van invoer invullen. Als u het resultaat krijgt, kunt u in het menu links naar de Oorsprongsregels (ROSA) klikken om toegang te krijgen tot de tool.

Deze pagina delen:

Snelle links