03 juli 2023

Ny strømlinet udgave af selvevalueringsværktøjet for oprindelsesregler (ROSA) er lanceret

ROSA-teamet er stolt over at meddele, at den nye version af værktøjet til selvevaluering af oprindelsesregler nu er tilgængelig på Access2Markets for de fleste EU-frihandelsaftaler. Fra i dag er frihandelsaftalen mellem EU og Canada (CETA), handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Det Forenede Kongerige, frihandelsaftalen mellem EU og Japan samt den generelle præferenceordning desuden medtaget i ROSA på alle EU-sprog. I den kommende periode vil alle frihandelsaftaler gradvist blive oversat til alle EU-sprog.

Rosa er blevet fuldstændig moderniseret med en ny grænseflade og enkle spørgsmål, som vil hjælpe dig med at vurdere oprindelsen af dit produkt ved blot nogle få klik. Værktøjet er blevet yderligere strømlinet for kun at vise de oplysninger, der er relevante for dit produkt.

Alle EU's frihandelsaftaler er ved at blive oversat ved maskinoversættelse til alle EU-sprog. Desuden er ROSA's dækning i løbet af det seneste år blevet udvidet betydeligt, idet redskabet nu dækker de fleste EU-handelsaftaler, samt de 65 udviklingslande, der nyder godt af den generelle toldpræferenceordning for deres eksport til EU.

Hvad er ROSA?

Selvvurderingsværktøjet for oprindelsesregler (ROSA) vejleder virksomhederne gennem de oprindelsesregler, der gælder for deres produkt i en bestemt handelsaftale, med enkle spørgsmål med henblik på at foretage en selvevaluering for at fastslå, om deres produkt overholder disse regler og derfor kan være berettiget til præferencetoldbehandling. Der findes klare forklaringer, eksempler og links til de relevante retsakter i hele værktøjet.

For at gøre livet lettere for virksomhederne indeholder ROSA også klare instrukser om den dokumentation, der kræves som oprindelsesbevis for at opnå toldpræferencer.

For at få adgang til ROSA skal du gå til Mine handelsassistent og indtaste dit produkt, eksportland og importland, og når du får resultatet, kan du klikke på Oprindelsesreglernes selvevaluering (ROSA) i menuen til venstre for at få adgang til værktøjet.

Del denne side: