Izkušnja podjetja:

Trgovinski sporazum izvoz goriv v kaminu

Trgovinski sporazum izvoz goriv v kaminu

Vodja izvoza družbe Parkanex Oliver Bartnik se spominja potovanja na avstrijsko-poljsko mejo in čakanja na uvoz podjetja na carino. To je bilo seveda v dneh pred pristopom Poljske k EU in od teh prvih dni se je za podjetje veliko spremenilo. Leta 1996 je oče J. Bartnika ustanovil Parkanex, ki se je nato osredotočil na uvoz dimnih cevi iz Avstrije za prodajo na Poljskem. Podjetje danes za domači trg in vse pogosteje tudi za izvoz kupuje in proizvaja številne kamilne in prezračevalne pripomočke ter samostojne peči.

Trgovinski sporazumi vplivajo na naše poslovanje, saj ni naključje, da so vsi naši izvozni trgi države s trgovinskimi sporazumi EU.
Oliver Bartnik, Parkanex

Dva glavna trga družbe zunaj EU sta Moldavija in Ukrajina. Pridružitveni sporazumi EU z obema državama veljajo od leta 2014. Brez takih sporazumov bi se za proizvode družbe Parkanex uporabljale carinske tarife v višini 8–10 %, kar bi negativno vplivalo na njihovo konkurenčno prednost.

Hitro carinjenje

Družba Parkanex poleg trgovcev na debelo v Ukrajini prodaja tudi trgovinam na drobno v Moldaviji, Izraelu in Makedoniji ter gradbeno podjetje v Maroku. Izvozni trg družbe Parkanex danes predstavlja 13 % celotne prodaje in se iz leta v leto povečuje.

Ko družba Parkanex na primer prejme naročilo iz Ukrajine ali Moldavije, stranke v teh državah organizirajo prevoz. Blago se natovori na tovornjak, tovornjak pa gre v carinsko agencijo. Carinjenje traja 1,5 do 2 uri. „Predložimo potrdilo EUR.1, na katerem je navedeno poreklo izdelkov,“ pravi g. Bartnik. Pri izvozu lastnih izdelkov družbe Parkanex je uvedba EUR.1 zelo preprosta, saj je podjetje originator tega blaga. Za izdelke, ki jih nadalje prodaja, mora od svojih dobaviteljev pridobiti izjave o poreklu.

Pogled v prihodnost

Družba Parkanex je posodobila zasnovo kaminov, da bi ustrezala okoljskim standardom, in je bila ustrezno certificirana.

Družba Parkanex danes zaposluje 50 ljudi na več kot dveh lokacijah na Poljskem, od katerih je veliko del podjetja že od samega začetka. Bartnik se trenutno pogaja o širitvi v Jordanijo in Kazahstan, trgovinski sporazumi EU pa bodo še naprej imeli pomembno vlogo v prihodnosti Parkanexa.

 

Deli to stran:

Hitre povezave