Kauppasopimus edistää takkojen vientiä
Parkanexin vientijohtaja Oliver Bartnik muistaa matkustavansa Itävallan ja Puolan väliselle rajalle ja odottaa yrityksen tuontia tullaukseen. Tämä tapahtui tietenkin Puolan liittymistä edeltävinä päivinä, ja yrityksen tilanne on muuttunut paljon näiden alkupäivien jälkeen. Bartnikin isä perusti vuonna 1996 Parkanexin, joka keskittyi tuomaan hormiputkia Itävallasta Puolaan myytäväksi. Tällä hetkellä yritys ostaa ja valmistaa erilaisia takka- ja ilmanvaihtotarvikkeita sekä itsenäisiä uuneja kotimarkkinoille ja yhä enemmän vientiin.
Kauppasopimuksilla on ollut vaikutusta liiketoimintaamme, sillä ei ole sattumaa, että kaikki vientimarkkinamme ovat maita, joilla on EU:n kauppasopimus.
Oliver Bartnik, Parkanex
Kaksi yrityksen tärkeimmistä EU:n ulkopuolisista markkinoista ovat Moldova ja Ukraina. EU:n assosiaatiosopimukset molempien maiden kanssa ovat olleet voimassa vuodesta 2014. Jos tällaisia sopimuksia ei tehdä, Parkanexin tuotteisiin sovellettaisiin 8–10 prosentin tullia, mikä vaikuttaisi haitallisesti niiden kilpailuetuun.
Nopea tulliselvitys
Ukrainalaisten tukkukauppiaiden lisäksi Parkanex myy vähittäismyymälöille Moldovassa, Israelissa ja Makedoniassa sekä eräälle Marokossa sijaitsevalle rakennusyritykselle. Tällä hetkellä Parkanexin vientimarkkinat ovat 13 prosenttia kokonaismyynnistä, mikä kasvaa vuositasolla.
Kun Parkanex saa esimerkiksi Ukrainasta tai Moldovasta tilauksen, näiden maiden asiakkaat järjestävät kuljetuksen. Tavarat lastataan kuorma-autoon ja kuorma-auto menee tullivirastoon. Tulliselvitys kestää 1,5–2 tuntia. ”Toimitamme EUR.1-tavaratodistuksen, josta käy ilmi tuotteiden alkuperä”, Bartnik toteaa. Kun Parkanexin valmistamia tuotteita viedään maasta, EUR 1:n luominen on hyvin yksinkertaista, koska yritys on tuotteiden valmistaja. Jälleenmyymiensä tuotteiden osalta sen on saatava alkuperäilmoitus toimittajiltaan.
Tulevaisuudennäkymät
Parkanex päivitti takkojensa suunnittelun siten, että se täyttää ympäristönormit, ja se oli asianmukaisesti sertifioitu.
Parkanex työllistää nykyään 50 työntekijää kahdessa toimipaikassa Puolassa, joista monet ovat olleet osa yhtiötä alusta lähtien. Bartnik neuvottelee parhaillaan laajentumisesta Jordaniaan ja Kazakstaniin, ja EU:n kauppasopimuksilla on edelleen tärkeä rooli Parkanexin tulevaisuuden kannalta.