Priča o iskustvu poduzeća:

Trgovinski dogovor potiče izvoz kamina

Trgovinski dogovor potiče izvoz kamina

Parkanex upravitelj izvoza Oliver Bartnik prisjeća se putovanja na austrijsko-poljsku granicu i čeka da se uvoz poduzeća oslobodi carini. To je, naravno, bilo u danima prije pristupanja Poljske EU-u, a znatno se promijenilo za poduzeće od tih ranih dana. Otac M. Bartnika osnovao je 1996. Parkanex, koji je zatim bio usmjeren na uvoz dimnih cijevi iz Austrije za prodaju u Poljskoj. Poduzeće danas kupuje i proizvodi niz kamina i pribora za ventilaciju te samostojećih peći za domaće tržište, a sve više i za izvoz.

Trgovinski sporazumi utjecali su na naše poslovanje jer nije slučajno da su sva naša izvozna tržišta zemlje s trgovinskim sporazumima EU-a.
Oliver Bartnik, Parkanex

Dva su glavna tržišta društva izvan EU-a Moldova i Ukrajina. Sporazumi o pridruživanju između EU-a i obiju zemalja na snazi su od 2014. Bez takvih sporazuma proizvodi društva Parkanex podlijegali bi carinskim tarifama od 8 do 10 %, što bi negativno utjecalo na njihovu konkurentsku prednost.

Brzo carinjenje

Zajedno s trgovcima na veliko u Ukrajini Parkanex prodaje i maloprodajnim trgovinama u Moldovi, Izraelu i Makedoniji te građevinskom poduzeću u Maroku. Danas izvozno tržište društva Parkanex iznosi 13 % ukupne prodaje, a to se povećava u odnosu na prethodnu godinu.

Kada Parkanex primi narudžbu od Ukrajine ili Moldove, na primjer, kupci u tim zemljama organiziraju prijevoz. Roba se utovaruje u kamion, a kamion odlazi u carinsku agenciju. Carinjenje je potrebno 1,5 – 2 sata. „Dostavljamo potvrdu o prometu robe EUR.1 u kojoj se navodi podrijetlo proizvoda”, kaže g. Bartnik. Pri izvozu vlastitih proizvoda društva Parkanex stvaranje 1 EUR vrlo je jednostavno jer je to poduzeće izvor robe. Za proizvode koje preprodaje, mora pribaviti izjave o podrijetlu od svojih dobavljača.

Osvrt na budućnost

Parkanex je ažurirao dizajn svojih kamina kako bi zadovoljio ekološke standarde te je propisno certificiran.

Parkanex danas zapošljava 50 osoba na dvije lokacije u Poljskoj, od kojih su mnoge dio tog poduzeća od samog početka. G. Bartnik trenutačno vodi pregovore o proširenju na Jordan i Kazahstan, a trgovinski sporazumi EU-a i dalje će imati važnu ulogu u budućnosti Parkanexa.

 

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice