Cégtörténet:

A kereskedelmi kereskedelemben használt tüzelőanyagok kandallók exportja

A kereskedelmi kereskedelemben használt tüzelőanyagok kandallók exportja

A Parkanex exportigazgató, Oliver Bartnik emlékszik arra, hogy az osztrák-lengyel határra utazik, és a vállalat importjának vámkezelésére vár. Ez természetesen Lengyelország uniós csatlakozását megelőző napokban történt, és a vállalat esetében ezen első napok óta sok változás következett be. 1996-ban M. Bartnik apja alapította a Parkanexet, amely ezt követően az Ausztriából Lengyelországba történő értékesítésre szánt füstgázcsövek behozatalára összpontosított. A vállalat ma számos kandallót és szellőzőtartozékot, valamint szabadon álló kályhát vásárol és gyárt a belföldi piacra – és egyre inkább exportra –.

A kereskedelmi megállapodások befolyással voltak üzleti tevékenységünkre, mivel nem véletlen, hogy valamennyi exportpiacunk uniós kereskedelmi megállapodásokkal rendelkező ország.
Oliver Bartnik, Parkanex

A vállalat Unión kívüli két fő piaca Moldova és Ukrajna. Az EU 2014 óta társulási megállapodást kötött mindkét országgal. Az ilyen megállapodások hiányában a Parkanex termékeire 8–10%-os vámtarifák vonatkoznának, ami hátrányosan érintené versenyelőnyüket.

Gyors vámkezelés

Az ukrajnai nagykereskedők mellett a Parkanex moldovai, izraeli és macedón kiskereskedelmi üzleteknek, valamint egy marokkói építőipari vállalatnak is értékesít. A Parkanex exportpiaca ma a teljes értékesítés 13%-át teszi ki, és ez évről évre nő.

Amikor például a Parkanex ukrán vagy moldovai megrendelést kap, ezekben az országokban az ügyfelek megszervezik a szállítást. Az árukat berakodják a tehergépkocsiba, és a tehergépkocsi a vámhatósághoz kerül. A vámkezelés 1,5–2 órát vesz igénybe. „A termékek származását igazoló EUR.1 bizonyítványt adunk ki” – mondja Bartnik úr. A Parkanex saját gyártású termékeinek kivitelekor az EUR.1 létrehozása nagyon egyszerű, mivel a vállalat az áruk kezdeményezője. Azon termékek esetében, amelyeket továbbértékesít, származási nyilatkozatot kell beszereznie a beszállítóitól.

Szem előtt tartva a jövőt

A Parkanex a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelés érdekében frissítette kandallóinak tervét, és megfelelően tanúsította.

A Parkanex ma 50 főt foglalkoztat két lengyelországi helyszínen, akik közül sokan már a kezdetektől fogva a vállalat részét képezik. Bartnik úr jelenleg tárgyalásokat folytat a jordániai és kazahsztáni terjeszkedésről, és az uniós kereskedelmi megállapodások továbbra is fontos szerepet fognak játszani a Parkanex jövőjében.

 

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások