Izkušnja podjetja:

Trgovinski sporazumi postavljajo majhne države na zemljevid

Trgovinski sporazumi postavljajo majhne države na zemljevid

ABCON je lahko malo podjetje v majhni državi, vendar nam trgovinski sporazumi omogočajo mednarodni doseg.

Direktor podjetja Barry Smith, ABCON

Podjetje s sedežem na Irskem na podeželju od leta 2005 proizvaja specializirane abrazivne izdelke za težko dostopna območja ali za doseganje posebnih dodelav na kovinskih površinah. Njihovi proizvodi se med drugim uporabljajo v preciznem inženiringu, letalski in vesoljski industriji ter avtomobilskem sektorju. Zahvaljujoč trgovinskim sporazumom imajo zdaj stranke v Južni Koreji, Čilu, Singapurju in Kanadi, če omenimo le nekatere.

Izkoriščanje prednosti zmanjšane birokracije

„Proizvajamo nišni izdelek, ki ga je mogoče pakirati in odpremljati po ceni, ki jo trg lahko sprejme, poleg odlične storitve in tehnične podpore,“ pravi g. Smith.

V primeru specializiranih proizvodov ABCON trgovinski sporazumi ne vplivajo bistveno na oblikovanje cen, saj je tarifa STO za te izdelke že tako nizka, in sicer 2–3 %. Kjer ABCON resnično čuti koristi trgovinskih sporazumov, je zmanjšanje birokracije in hitrosti zaradi carinskih postopkov.

„Pred trgovinskim sporazumom med EU in Kanado (CETA) bi lahko trajalo 12–15 dni, da bi naše izdelke dobili s carino, vendar pa zaradi sporazuma CETA pošiljke zdaj prehajajo skozi carino v enem dnevu. Zmanjšala se je tudi potrebna dokumentacija, kar zmanjšuje pritisk na našo logistično ekipo,“ pravi g. Smith.

Ko je ABCON začel poslovati, je imel devet zaposlenih. Danes imajo 140 zaposlenih za polni delovni čas, zaradi česar je podjetje pomemben delodajalec v regiji. Poleg tistih, ki jih neposredno zaposlujejo, sodelujejo z lokalnimi dobavitelji in podizvajalci za različne storitve. Na ta način trgovinski sporazumi pozitivno vplivajo na podjetja EU, ki morda sploh niso izvozno usmerjena.

Opažanje na Japonskem

ABCON zdaj vstopa na japonski trg, kar je neposreden rezultat trgovinskega sporazuma med EU in Japonsko. Smith je dejal: „pred sklenitvijo sporazuma skoraj ni bilo možnosti za trgovanje ABCON na tem območju, saj je Japonska zelo težaven trg in v državi nimamo vleke.“ Tokrat prvič prejemajo poizvedbe potencialnih strank na Japonskem. Član EEN Enterprise Ireland je nedavno prišel na Irsko kontingent japonskih poslovnežev, ki so obiskali lokacijo ABCON. Japonski obiskovalci so pred tem le malo poznali Irske, trgovinski sporazum med EU in Japonsko pa je bil ključna znamenitost. 

„Potencialni odjemalci se pogosto zavedajo Irske za njen turizem ali morda farmacevtsko industrijo, vendar ne nujno kot industrijski dobavitelj, trgovinski sporazumi pa so močno orodje za spreminjanje tega dojemanja. Trgovinski sporazumi EU zdaj bolj kot kdaj koli prej ustvarjajo velike priložnosti za mala podjetja,“ je dejal g. Smith.

Deli to stran:

Hitre povezave