Yritysesimerkki:

Kauppasopimukset asettavat pienet maat kartalle

Kauppasopimukset asettavat pienet maat kartalle

ABCON voi olla pieni yritys pienessä maassa, mutta kauppasopimukset tarjoavat meille kansainvälistä ulottuvuutta.
Barry Smithin
johtaja, ABCON

Irlannin maaseudulla sijaitseva yritys on vuodesta 2005 lähtien valmistanut hioma-aineita vaikeapääsyisille alueille tai saadakseen metallipinnoille tiettyjä viimeistelyaineita. Niiden tuotteita käytetään muun muassa tarkkuustekniikassa, ilmailu- ja avaruusteollisuudessa ja autoteollisuudessa. Kauppasopimusten ansiosta niillä on nyt asiakkaita Etelä-Koreassa, Chilessä, Singaporessa ja Kanadassa.

Paperityön vähentämisen tuomien etujen hyödyntäminen

”Tuotamme kapeaa erikoistuotetta, joka voidaan pakata ja lähettää markkinoilla hyväksyttävään hintapisteeseen erinomaisen palvelun ja teknisen tuen ohella”, Smith toteaa.

ABCONin erikoistuotteiden osalta kauppasopimuksilla ei ole suurta vaikutusta hinnoitteluun, koska WTO:n tulli on jo alhainen, 2–3 prosenttia. Kun ABCON katsoo, että kauppasopimuksista on todellista hyötyä, se vähentää paperityötä ja nopeuttaa tullitoimintaa.

”Ennen EU:n ja Kanadan kauppasopimusta (CETA) tuotteiden saaminen tullin läpi saattaa kestää 12–15 päivää, mutta CETAn ansiosta lähetykset saapuvat nyt tullin läpi yhden päivän kuluessa. Tarvittava paperityö on myös vähentynyt, mikä helpottaa logistiikkatiimiin kohdistuvaa painetta”, Smith toteaa.

Kun ABCON aloitti toimintansa, niillä oli yhdeksän työntekijää. Tällä hetkellä niillä on 140 kokoaikaista työntekijää, mikä tekee yrityksestä merkittävän työnantajan alueella. Suoraan työllistämiensä lisäksi he työskentelevät paikallisten tavarantoimittajien ja alihankkijoiden kanssa erilaisten palvelujen osalta. Näin kauppasopimuksilla on myönteisiä vaikutuksia EU:n yrityksiin, jotka eivät välttämättä edes ole suuntautuneet vientiin.

Huomaaminen Japanissa

ABCON on nyt siirtymässä Japanin markkinoille, mikä on suoraa seurausta EU:n ja Japanin välisestä kauppasopimuksesta. Smith toteaa seuraavaa: ”’ennen sopimusta ABCONilla ei ollut läheskään mahdollisuutta käydä siellä kauppaa, koska Japani on hyvin vaikea markkina-alue, eikä maassamme ole vetovoimaa.” Ensimmäisen kerran ne saavat tiedusteluja mahdollisilta japanilaisilta asiakkailta. Hiljattain EEN:n jäsen Enterprise Ireland toi Irlantiin joukkoa japanilaisia liikemiehiä ja vieraili ABCON-sivustolla. Japanilaisilla vierailijoilla oli vain vähän tietoa Irlannista, ja EU:n ja Japanin välinen kauppasopimus oli keskeinen vetovoima. 

”Mahdolliset asiakkaat ovat usein tietoisia Irlannista matkailusta tai ehkä sen lääketeollisuudesta, mutta eivät välttämättä teollisena toimittajana ja kauppasopimuksina, jotka ovat tehokas keino muuttaa näitä käsityksiä. EU:n kauppasopimukset luovat nyt enemmän kuin koskaan suuria mahdollisuuksia pienyrityksille”, Smith toteaa.

Jaa tämä sivu: