Cégtörténet:

A kereskedelmi megállapodások a kis országokat tüntetik fel a térképen

A kereskedelmi megállapodások a kis országokat tüntetik fel a térképen

Előfordulhat, hogy az ABCON kisvállalkozás egy kis országban, de a kereskedelmi megállapodások nemzetközi hatókört biztosítanak számunkra.
Barry Smith
igazgató, ABCON

Az Írország vidékén található vállalat 2005 óta gyárt speciális csiszolóanyagokat a nehezen megközelíthető területek számára, vagy azért, hogy fémfelületeken speciális megmunkálásokat érjen el. Termékeiket többek között precíziós mérnöki tevékenységben, az űriparban és a gépjárműiparban használják. A kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetően ma már vannak vevőik Dél-Koreában, Chilében, Szingapúrban és Kanadában, hogy csak néhányat említsenek.

A csökkentett papírmunka előnyeinek kihasználása

„Olyan réspiaci terméket állítunk elő, amelyet olyan áron lehet csomagolni és szállítani, amelyet a piac a kiváló szolgáltatás és technikai támogatás mellett el tud fogadni” – mondja Smith úr.

Az ABCON speciális termékei esetében a kereskedelmi megállapodások nem változtatnak az árképzésen, mivel ezekre a termékekre a WTO már most is alacsony, 2–3%-os vámtarifát alkalmaz. Ahol az ABCON valóban úgy érzi, hogy a kereskedelmi megállapodások előnye a csökkentett papírmunka és a vámhatóságokon keresztüli gyorsaság.

„Az EU-Kanada kereskedelmi megállapodás (CETA) előtt 12–15 nap telhet el ahhoz, hogy termékeinket vám elé vigye, de a CETA-nak köszönhetően a szállítmányok egy nap múlva megérkeznek a vámkezelésre. A szükséges papírmunka is csökkent, ami enyhíti a logisztikai csapatunkra nehezedő nyomást” – mondja Smith úr.

Amikor az ABCON megkezdte a kereskedést, kilenc alkalmazottja volt. Ma 140 teljes munkaidős alkalmazottja van, ami a vállalatot a régió egyik fő munkaadójává teszi. A közvetlenül foglalkoztatottakon kívül a helyi beszállítókkal és alvállalkozókkal is dolgoznak különböző szolgáltatásokért. Ily módon a kereskedelmi megállapodások pozitív hatást gyakorolnak az uniós vállalatokra, amelyek esetleg nem is exportorientáltak.

Figyelemfelkeltés Japánban

Az ABCON jelenleg a japán piacra lép, ami közvetlenül az EU-Japán kereskedelmi megállapodás eredménye. Smith úr a következőket mondja: „a megállapodás előtt szinte egyáltalán nem volt lehetőség arra, hogy az ABCON-t ott forgalmazzák, mivel Japán nagyon nehéz piac, és nem kapunk vontatást az országban.” most első alkalommal érkeznek megkeresések a potenciális japán vevőktől. A közelmúltban az Enterprise Ireland EEN tag egy japán üzletemberekből álló kontingenst hozott Írországba, és ellátogatott az ABCON honlapjára. A japán látogatóknak kevés előzetes ismeretük volt Írországról, és az EU-Japán kereskedelmi megállapodás kulcsfontosságú vonzerőt jelentett. 

„A potenciális fogyasztók gyakran tisztában vannak Írországgal az idegenforgalom vagy talán a gyógyszeripar tekintetében, de nem feltétlenül, mivel az ipari beszállító és a kereskedelmi megállapodások hatékony eszközt jelentenek e felfogás megváltoztatásához. Az uniós kereskedelmi megállapodások ma minden eddiginél nagyobb lehetőségeket teremtenek a kisvállalkozások számára” – mondja Smith úr.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások