Bedrijfservaring:

Handelsovereenkomsten plaatsen kleine landen op de kaart

Handelsovereenkomsten plaatsen kleine landen op de kaart

ABCON kan een klein bedrijf zijn in een klein land, maar handelsovereenkomsten bieden ons internationale bereik.
Barry Smith
Directeur, ABCON

Het bedrijf op het Ierse platteland produceert sinds 2005 specialistische schuurproducten voor moeilijk toegankelijke gebieden of om specifieke afwerkingen op metalen oppervlakken te verkrijgen. Hun producten worden onder meer gebruikt in precisietechnieken, in de lucht- en ruimtevaartindustrie en in de automobielsector. Dankzij de handelsovereenkomsten hebben zij nu klanten in Zuid-Korea, Chili, Singapore en Canada, om er maar een paar te noemen.

Profiteren van de voordelen van minder papierwerk

„We produceren een nicheproduct dat kan worden verpakt en verzonden op een prijspunt dat de markt kan accepteren, naast uitstekende dienstverlening en technische ondersteuning”, aldus de heer Smith.

In het geval van gespecialiseerde producten van ABCON maken de handelsovereenkomsten geen groot verschil voor de prijsstelling, aangezien het WTO-tarief voor deze producten al laag is, namelijk 2-3 %. Waar ABCON echt van mening is dat handelsovereenkomsten baat hebben bij minder papierwerk en snelheid door de douane.

„Vóór de handelsovereenkomst tussen de EU en Canada (CETA) kan het 12 tot 15 dagen duren om onze producten via de douane te krijgen, maar dankzij CETA worden zendingen nu op één dag door de douane gebracht. Het vereiste papierwerk is ook afgenomen, waardoor de druk op ons logistieke team wordt verlicht ", aldus de heer Smith.

Toen ABCON met haar activiteiten begon, hadden zij negen werknemers in dienst. Vandaag hebben zij 140 voltijdse medewerkers, waardoor het bedrijf een belangrijke werkgever in de regio is. Naast de personen die zij rechtstreeks in dienst hebben, werken zij voor verschillende diensten samen met plaatselijke leveranciers en onderaannemers. Op deze manier hebben handelsovereenkomsten positieve gevolgen voor EU-bedrijven die misschien niet eens exportgericht zijn.

Waarneembaar worden in Japan

ABCON bevindt zich nu op de Japanse markt en dit is een rechtstreeks gevolg van de handelsovereenkomst tussen de EU en Japan. De heer Smith zegt: „vóór de overeenkomst was er bijna geen mogelijkheid om ABCON daar te verhandelen, aangezien Japan een zeer moeilijke markt is en we geen stuwende kracht in het land hebben.” Voor het eerst ontvangen zij vragen van potentiële klanten in Japan. Onlangs bracht EEN-lid Enterprise Ireland een contingent van Japanse zakenlieden naar Ierland en bezochten zij de ABCON-site. De Japanse bezoekers hadden weinig kennis van Ierland en de handelsovereenkomst tussen de EU en Japan was een belangrijke aantrekkingskracht. 

„Potentiële klanten zijn zich vaak bewust van Ierland voor zijn toerisme of misschien zijn farmaceutische industrie, maar niet noodzakelijkerwijs als industriële leverancier en handelsovereenkomsten zijn een krachtig instrument om deze perceptie te veranderen. De handelsovereenkomsten van de EU bieden meer dan ooit grote kansen voor kleine bedrijven ", aldus de heer Smith.

Deze pagina delen:

Snelle links