Ιστορία εταιρείας:

Οι εμπορικές συμφωνίες τοποθετούν τις μικρές χώρες στον χάρτη

Οι εμπορικές συμφωνίες τοποθετούν τις μικρές χώρες στον χάρτη

Η ABCON μπορεί να είναι μικρή επιχείρηση σε μια μικρή χώρα, αλλά οι εμπορικές συμφωνίες μας δίνουν διεθνή εμβέλεια.
Barry Smith
Διευθυντής, ABCON

Η εταιρεία που είναι εγκατεστημένη στην αγροτική Ιρλανδία κατασκευάζει ειδικευμένα λειαντικά προϊόντα για δυσπρόσιτες περιοχές ή για να επιτύχει συγκεκριμένα τελειώματα σε μεταλλικές επιφάνειες από το 2005. Τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, στη μηχανική ακριβείας, στην αεροδιαστημική βιομηχανία και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Χάρη στις εμπορικές συμφωνίες, έχουν πλέον πελάτες στη Νότια Κορέα, τη Χιλή, τη Σινγκαπούρη και τον Καναδά, μεταξύ άλλων.

Αξιοποίηση των οφελών της μειωμένης γραφειοκρατίας

«Παρέχουμε ένα εξειδικευμένο προϊόν που μπορεί να συσκευαστεί και να αποσταλεί σε σημείο τιμής που μπορεί να δεχθεί η αγορά, παράλληλα με εξαιρετικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη», λέει ο κ. Smith.

Στην περίπτωση των εξειδικευμένων προϊόντων της ABCON, οι εμπορικές συμφωνίες δεν έχουν μεγάλη διαφορά σε σχέση με την τιμολόγηση, δεδομένου ότι ο δασμός του ΠΟΕ για τα προϊόντα αυτά είναι ήδη χαμηλός, ήτοι 2-3 %. Όπου η ABCON αισθάνεται πραγματικά ότι το όφελος των εμπορικών συμφωνιών είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και της ταχύτητας μέσω των τελωνείων.

«Πριν από την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), θα χρειάζονταν 12-15 ημέρες για να διοχετευθούν τα προϊόντα μας στα τελωνεία, αλλά χάρη στη CETA, οι αποστολές θα διέλθουν πλέον από τα τελωνεία σε μία ημέρα. Η απαιτούμενη γραφειοκρατία έχει επίσης μειωθεί, γεγονός που μειώνει την πίεση που ασκείται στην ομάδα εφοδιαστικής μας», λέει ο κ. Smith.

Όταν η ABCON άρχισε τις δραστηριότητές της, απασχολούσε εννέα υπαλλήλους. Σήμερα, διαθέτουν 140 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, γεγονός που καθιστά την εταιρεία σημαντικό εργοδότη στην περιοχή. Πέραν αυτών που απασχολούν άμεσα, συνεργάζονται με τοπικούς προμηθευτές και υπεργολάβους για διάφορες υπηρεσίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εμπορικές συμφωνίες έχουν θετικές επιπτώσεις στις εταιρείες της ΕΕ που ενδέχεται να μην είναι ούτε προσανατολισμένες στις εξαγωγές.

Παρατήρηση στην Ιαπωνία

Η ABCON εισέρχεται πλέον στην ιαπωνική αγορά και αυτό είναι άμεσο αποτέλεσμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας. Ο κ. Smith αναφέρει: «πριν από τη συμφωνία, δεν υπήρχε σχεδόν καμία δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί η ABCON εκεί, καθώς η Ιαπωνία είναι μια πολύ δύσκολη αγορά και δεν έχουμε καμία έλξη στη χώρα.» Για πρώτη φορά, λαμβάνουν πλέον πληροφορίες από δυνητικούς πελάτες στην Ιαπωνία. Πρόσφατα, το μέλος της EEN Enterprise Ireland έφερε μια ομάδα Ιαπώνων επιχειρηματιών στην Ιρλανδία και επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ABCON. Οι ιάπωνες επισκέπτες γνώριζαν ελάχιστα την Ιρλανδία και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας αποτέλεσε βασικό αξιοθέατο. 

«Οι δυνητικοί πελάτες γνωρίζουν συχνά την Ιρλανδία για τον τουρισμό της ή ίσως τη φαρμακοβιομηχανία της, αλλά όχι απαραίτητα ως βιομηχανικός προμηθευτής και οι εμπορικές συμφωνίες αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την αλλαγή αυτών των αντιλήψεων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για τις μικρές επιχειρήσεις», δηλώνει ο κ. Smith.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις

Συχνές ερωτήσεις