Ιστορία εταιρείας:

Οι εμπορικές συμφωνίες τοποθετούν τις μικρές χώρες στον χάρτη

Οι εμπορικές συμφωνίες τοποθετούν τις μικρές χώρες στον χάρτη

Η ABCON μπορεί να είναι μικρή επιχείρηση σε μια μικρή χώρα, αλλά οι εμπορικές συμφωνίες μας δίνουν διεθνή εμβέλεια.
Barry Smith
Διευθυντής, ABCON

Η εταιρεία που είναι εγκατεστημένη στην αγροτική Ιρλανδία κατασκευάζει ειδικά λειαντικά προϊόντα για δύσκολα προσβάσιμα μέρη ή για την επίτευξη ιδιαίτερων φινιρίσματος σε μεταλλικές επιφάνειες από το 2005. Τα προϊόντα τους χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, στη μηχανική ακριβείας, στην αεροδιαστημική βιομηχανία και στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Χάρη στις εμπορικές συμφωνίες, έχουν πλέον πελάτες στη Νότια Κορέα, τη Χιλή, τη Σιγκαπούρη και τον Καναδά, μεταξύ άλλων.

Αξιοποίηση των οφελών από τη μείωση της γραφειοκρατίας

«Παράγουμε ένα εξειδικευμένο προϊόν που μπορεί να συσκευαστεί και να αποσταλεί σε σημείο τιμών που μπορεί να δεχθεί η αγορά, μαζί με την άριστη υπηρεσία και τεχνική υποστήριξη», λέει ο κ. Smith.

Στην περίπτωση των εξειδικευμένων προϊόντων της ABCON, οι εμπορικές συμφωνίες δεν επηρεάζουν σημαντικά την τιμολόγηση, δεδομένου ότι ο δασμός του ΠΟΕ για τα προϊόντα αυτά είναι ήδη χαμηλός, στο 2-3 %. Όπου η ABCON θεωρεί ότι το όφελος των εμπορικών συμφωνιών είναι η μείωση της γραφειοκρατίας και της ταχύτητας μέσω των τελωνείων.

«Πριν από την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), θα χρειαστούν 12-15 ημέρες για να περάσουν τα προϊόντα μας από τα τελωνεία, αλλά χάρη στη CETA, οι αποστολές θα περάσουν πλέον τα τελωνεία σε μία ημέρα. Η απαιτούμενη γραφειοκρατία έχει επίσης μειωθεί, γεγονός που μειώνει την πίεση που ασκείται στην ομάδα μας για την εφοδιαστική», λέει ο κ. Smith.

Όταν η ABCON άρχισε να ασκεί τις δραστηριότητές της, απασχολούνταν εννέα εργαζόμενοι. Σήμερα, απασχολούν 140 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, γεγονός που καθιστά την εταιρεία σημαντικό εργοδότη στην περιοχή. Εκτός από αυτούς που απασχολούν άμεσα, συνεργάζονται με τοπικούς προμηθευτές και υπεργολάβους για διάφορες υπηρεσίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι εμπορικές συμφωνίες έχουν θετικές επιπτώσεις στις εταιρείες της ΕΕ που ενδέχεται να μην είναι καν προσανατολισμένες προς τις εξαγωγές.

Παρατήρηση στην Ιαπωνία

Η ABCON εισέρχεται τώρα στην ιαπωνική αγορά και αυτό αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Ιαπωνίας. Ο κ. Smith αναφέρει: ««πριν από τη συμφωνία, δεν υπήρχε σχεδόν καμία δυνατότητα εμπορίας της ABCON εκεί, καθώς η Ιαπωνία είναι μια πολύ δύσκολη αγορά και δεν έχουμε καμία έλξη στη χώρα.» Για πρώτη φορά, λαμβάνουν τώρα ερωτήματα από δυνητικούς πελάτες στην Ιαπωνία. Πρόσφατα, μέλος του EEN Enterprise Ireland έφερε μια ομάδα Ιαπώνων επιχειρηματιών στην Ιρλανδία και επισκέφθηκαν την εγκατάσταση ABCON. Οι Ιάπωνες επισκέπτες είχαν μικρή προηγούμενη γνώση της Ιρλανδίας και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας αποτέλεσε βασικό πόλο έλξης.

«Οι δυνητικοί πελάτες γνωρίζουν συχνά την Ιρλανδία για τον τουρισμό ή ίσως τη φαρμακευτική της βιομηχανία, αλλά όχι απαραίτητα ως βιομηχανικός προμηθευτής και εμπορικές συμφωνίες αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την αλλαγή αυτών των αντιλήψεων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για τις μικρές επιχειρήσεις», δήλωσε ο κ. Smith.

Κοινοποίηση αυτής της σελίδας:

Γρήγορες συνδέσεις