Izkušnja podjetja:

Trgovinski sporazumi postavljajo male države na zemljevid

Trgovinski sporazumi postavljajo male države na zemljevid

ABCON je lahko majhno podjetje v majhni državi, vendar nam trgovinski sporazumi omogočajo mednarodni doseg.
Barry Smith
Director, ABCON

Podjetje s sedežem na podeželju od leta 2005 proizvaja specializirane abrazivne izdelke za območja z oteženim dostopom ali za doseganje posebnih končnih izdelkov na kovinskih površinah. Njihovi izdelki se med drugim uporabljajo v preciznem inženiringu, letalski in vesoljski industriji ter avtomobilskem sektorju. Zahvaljujoč trgovinskim sporazumom imajo zdaj stranke v Južni Koreji, Čilu, Singapurju in Kanadi, če jih navedemo le nekaj.

Izkoriščanje prednosti manj birokracije

„Proizvajamo nišni proizvod, ki ga je mogoče zapakirati in odpremljati po ceni, ki jo trg lahko sprejme, skupaj z odlično storitvijo in tehnično podporo,“ pravi g. Smith.

Pri specializiranih proizvodih ABCON trgovinski sporazumi ne vplivajo bistveno na oblikovanje cen, saj je tarifa STO za te izdelke že tako nizka, in sicer 2-3 %. Kjer ABCON dejansko meni, da trgovinski sporazumi prinašajo manj birokracije in hitrost carinskih postopkov.

„Pred trgovinskim sporazumom med EU in Kanado (CETA) bi lahko trajalo 12-15 dni, da bi naše izdelke pridobili prek carinskih organov, vendar zaradi sporazuma CETA pošiljke zdaj prispejo prek carine v enem dnevu. Zmanjšala se je tudi potrebna dokumentacija, kar zmanjšuje pritisk na našo logistično ekipo," je dejal Smith.

Ko je ABCON začel poslovati, je imel devet zaposlenih. Danes imajo 140 zaposlenih s polnim delovnim časom, kar pomeni, da je podjetje glavni delodajalec v regiji. Poleg tistih, ki jih neposredno zaposlujejo, sodelujejo z lokalnimi dobavitelji in podizvajalci za različne storitve. Tako imajo trgovinski sporazumi pozitivne učinke na podjetja EU, ki morda sploh niso usmerjena v izvoz.

Opazovati na Japonskem

ABCON se zdaj preseli na japonski trg, kar je neposredna posledica trgovinskega sporazuma med EU in Japonsko. Smith je dejal: „’pred sklenitvijo sporazuma skoraj ni bilo možnosti za trgovanje z ABCON na tem območju, saj je Japonska zelo težaven trg in v državi nimamo nobenega vpliva.“ Prvič prejemajo poizvedbe potencialnih strank na Japonskem. Članica EEN Enterprise Ireland je nedavno na Irsko pripeljala kontingent japonskih poslovnežev, ki so obiskali lokacijo ABCON. Japonski obiskovalci so slabo poznali Irsko, trgovinski sporazum med EU in Japonsko pa je bil ključna privlačnost.

„Potencialne stranke se pogosto zavedajo Irske za njen turizem ali morda za farmacevtsko industrijo, vendar ne nujno kot industrijski dobavitelj, trgovinski sporazumi pa so močno orodje za spreminjanje teh dojemanj. Trgovinski sporazumi EU zdaj bolj kot kdaj koli prej ustvarjajo velike priložnosti za mala podjetja," pravi g. Smith.

Deli to stran:

Hitre povezave