05 prosinca 2019

Komisija sankcionira kineske izvoznike stolnih proizvoda koji izbjegavaju antidampinške pristojbe EU-a

Odluka je uslijedila nakon temeljite istrage koju je Komisija pokrenula na vlastitu inicijativu (po službenoj dužnosti) u ožujku ove godine, s obzirom na nagli porast izvoza nekih kineskih trgovačkih društava u posljednjih pet godina (2014. – 2018.).

Ispitnim postupkom potvrđeno je da kineska trgovačka društva izbjegavaju antidampinške pristojbe od oko 36 % usmjeravanjem svojeg izvoza keramike preko drugih društava na koja se primjenjuju niže antidampinške pristojbe od oko 18 %.

Kineska društva, za koja je ukupno više od 30 utvrđeno da su pomogla u izbjegavanju pristojbi, također će podlijegati višoj stopi pristojbe od oko 36 %.

Nove pristojbe primjenjivat će se od 21. ožujka 2019. nadalje, pri čemu će se retroaktivno naplatiti oko 15 milijuna EUR pristojbi.

To je dosad najveći ispitni postupak Komisije za sprečavanje izbjegavanja mjera. To je uključivalo znatne resurse, pri čemu je 20 istražitelja Komisije provelo provjere na licu mjesta u 50 kineskih društava.

Pozadina

EU od svibnja 2013. primjenjuje antidampinške mjere na uvoz keramičkih stolnih i kuhinjskih proizvoda iz Kine. Komisija je u srpnju 2019. odlučila produljiti mjere za još pet godina jer su se dampinške prakse nastavile.

Industrija stolnih i kuhinjskih proizvoda u Europskoj uniji vrlo je rascjepkana, od čega se polovica sastoji od velikog broja MSP-ova. U tom sektoru izravno radi 27 000 zaposlenika, čime se europskim klijentima pružaju visokokvalitetni proizvodi. Europski proizvođači imaju tržišni udio od oko 30 %, dok kineski proizvođači imaju tržišni udio veći od 55 % u Europskoj uniji. Današnje mjere pomoći će ponovnoj uspostavi poštenog tržišnog natjecanja.

Za više informacija

Uredba o uvođenju pristojbi za sprečavanje izbjegavanja mjera
EU-ova politika trgovinske zaštite

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice