Izraz v glosarju:

Elektronsko poslovanje

Kaj je e-poslovanje?

Trgovina je danes močno olajšana s spletnimi platformami za elektronsko trgovanje. To so lahko posamezne platforme za elektronsko trgovanje, tj. lastne spletne trgovine, ali platforme na strežnikih, kjer podjetje ponuja vmesnik in običajno zaledno programsko opremo za različne prodajalce in kupce (na primer Ebay ali Amazon). Platforme za elektronsko poslovanje spodbujajo trgovino, saj prodajalcem iz ene države omogočajo preprosto stik s strankami iz drugih držav. Prodajalci lahko oglašujejo in ponujajo svoje blago in storitve na takih platformah za številne potencialne stranke. Takšne platforme tudi olajšajo iskanje ustreznih produktov za stranke, saj bodo te predstavljene z različnimi prodajalci in jih lahko primerjajo med seboj. Stranke so lahko končni uporabniki ali druga podjetja, ki uporabljajo to blago za lasten proizvodni postopek ali storitev.

Če menite, da prodajate svoj izdelek prek teh spletnih kanalov strankam na tujih trgih, je vseeno treba oceniti enake izvozne zahteve kot za tradicionalne prodajne kanale. Pri prodaji majhnih količin končnim uporabnikom je pomembno, da se seznanite s pravili de minimis. Takšna pravila pogosto izvzemajo izdelke majhne vrednosti iz tarif in imajo le minimalne formalne zahteve v zvezi s potrebno dokumentacijo. Več informacij o ureditvah de minimis je na voljo tukaj.

Glede na izdelke, ki jih želite prodati, bo morda treba oceniti dodatne zahteve. Na primer, obravnavati boste morali vprašanja o spletnih prehodih za plačila, ki se uporabljajo na spletu, o zahtevah na vašem ciljnem trgu glede zasebnosti podatkov in čezmejnega prenosa podatkov ali pa vprašanj, kako ravnati s skladiščenjem in logistiko.

Za pomoč pri tem postopku se lahko obrnete na gospodarske zbornice, agencije za spodbujanje izvoza, svetovalne službe ali podobne institucije (povezava do koristnih stikov). Mreža Enterprise Europe Network ponuja tudi splošni priročnik za MSP pri elektronskem trgovanju v Evropi, ki vključuje informacije o čezmorskih trgih.

Deli to stran:

Hitre povezave