Term uit de woordenlijst:

Elektronische handel

Wat is e-commerce?

De handel wordt momenteel sterk vergemakkelijkt door onlineplatforms voor elektronische handel. Deze kunnen ofwel afzonderlijke platforms voor elektronische handel zijn, d.w.z. eigen webwinkels, ofwel platforms waarvoor een onderneming een interface aanbiedt, en doorgaans back-office software voor verschillende verkopers en kopers (bijvoorbeeld „eBay” of „Amazon”). Platforms voor elektronische handel vergemakkelijken de handel, omdat zij verkopers uit een bepaald land in staat stellen gemakkelijk contact op te nemen met klanten uit andere landen. Verkopers kunnen hun goederen en diensten op dergelijke platforms aanbieden en aanbieden aan vele potentiële klanten. Dergelijke platforms vergemakkelijken ook het zoeken naar geschikte producten voor klanten, aangezien zij worden aangeboden met en kunnen vergelijken tussen verschillende verkopers. Afnemers kunnen ofwel eindgebruikers zijn ofwel andere ondernemingen die deze goederen gebruiken voor hun eigen productieproces of hun eigen bedrijf.

Als u van mening bent dat u uw product via dergelijke onlinekanalen aan klanten op buitenlandse markten verkoopt, dan is het niettemin noodzakelijk om dezelfde eisen inzake uitvoer te beoordelen als voor de traditionele verkoopkanalen. Bij de verkoop van kleine hoeveelheden aan eindgebruikers is het belangrijk u te informeren over de-minimisregels. Dergelijke regels bieden vaak geen vrijstelling van tarieven en beschikken slechts over minimale formele vereisten met betrekking tot de noodzakelijke documentatie. Meer informatie over de-minimisregelingen vindt u hier.

Afhankelijk van de producten die u wilt verkopen, moeten mogelijk aanvullende eisen worden beoordeeld. Zo moet u bijvoorbeeld vragen over de onlinebetaalgateways die online worden gebruikt, over vereisten op uw doelmarkt inzake privacy van gegevens en de grensoverschrijdende overdracht van gegevens, of vragen over de wijze van omgang met opslag en logistiek.

U kunt voor hulp in dit proces contact opnemen met de kamers van koophandel, exportbevorderaars, adviesbureaus of soortgelijke instellingen (LINK naar nuttige contacten). Het Enterprise Europe Network biedt ook een algemene gids voor kmo’s met betrekking tot e-handel in Europa, met inbegrip van informatie over overzeese markten.

Deze pagina delen:

Snelle links