Kifejezés a fogalomtárban:

Elektronikus kereskedelem

Mi az e-kereskedelem?

A kereskedelmet manapság nagymértékben megkönnyítik az e-kereskedelem online platformjai. Ezek lehetnek egyéni e-kereskedelmi platformok, azaz saját online üzletek, vagy olyan platformok, ahol egy cég interfészt és általában back-office szoftvert kínál különböző eladóknak és vevőknek (például Ebay vagy Amazon). Az e-kereskedelmi platformok megkönnyítik a kereskedelmet, mivel lehetővé teszik az egyik ország eladói számára, hogy könnyen kapcsolatba lépjenek más országok fogyasztóival. Az eladók ezeken a platformokon reklámozhatják és kínálhatják áruikat és szolgáltatásaikat számos potenciális vevőnek. Hasonlóképpen, az ilyen platformok megkönnyítik a fogyasztók számára a megfelelő termékek keresését, mivel azokat a különböző eladókkal együtt mutatják be, és összehasonlíthatják azokat. A fogyasztók lehetnek végfelhasználók vagy más vállalkozások, amelyek ezeket az árukat saját gyártási folyamatukhoz vagy szolgáltatásukhoz használják fel.

Ha Ön úgy véli, hogy termékét ilyen online csatornákon keresztül értékesíti a külföldi piacokon lévő vevőknek, ugyanazokat az exportkövetelményeket kell értékelni, mint a hagyományos értékesítési csatornák esetében. Kis mennyiségek végfelhasználóknak történő értékesítésekor fontos, hogy tájékozódjon a de minimis szabályokról. Az ilyen szabályok gyakran mentesítik az alacsony értékű termékeket a díjak alól, és csak minimális formai követelményeket támasztanak a szükséges dokumentációval kapcsolatban. További információk a de minimis rendszerekről itttalálhatók.

Attól függően, hogy milyen termékeket kíván értékesíteni, szükség lehet további követelmények értékelésére. Meg kell vizsgálni például az online használt fizetési átjárókkal, az adatvédelmi követelményekkel és az adatok határokon átnyúló továbbításával kapcsolatos kérdéseket, vagy a raktározás és a logisztika kezelésével kapcsolatos kérdéseket.

A folyamat során segítséget kérhet kereskedelmi kamaráktól, exportösztönzési ügynökségektől, tanácsadó irodáktól vagy hasonló intézményektől (link a hasznos elérhetőségekhez). Az Enterprise Europe Network emellett általános útmutatót is biztosít a kkv-k számára az európai e-kereskedelemhez, amely információkat tartalmaz a tengerentúli piacokról.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások