Pojam iz pojmovnika:

Elektronička trgovina

Što je e-trgovina?

Danas su internetske platforme za e-trgovinu uvelike olakšale trgovinu. To mogu biti pojedinačne platforme za e-trgovinu, tj. vlasnici internetskih trgovina ili udomljene platforme na kojima poduzeće nudi sučelje, a obično i softver za pozadinski ured za različite prodavatelje i kupce (na primjer Ebay ili Amazon). Platforme za e-trgovinu olakšavaju trgovinu jer omogućuju prodavateljima iz jedne zemlje da lako stupe u kontakt s kupcima iz drugih zemalja. Prodavatelji mogu oglašavati i nuditi svoju robu i usluge na takvim platformama mnogim potencijalnim kupcima. Slično tome, takvim se platformama olakšava potraga za odgovarajućim proizvodima za kupce jer će oni biti predstavljeni i mogu se uspoređivati među različitim prodavateljima. Kupci mogu biti krajnji korisnici ili druga poduzeća koja se koriste tom robom za vlastiti proizvodni proces ili uslugu.

Ako smatrate da će svoj proizvod prodavati takvim internetskim kanalima kupcima na stranim tržištima, ipak je potrebno procijeniti iste zahtjeve za izvoz kao i za tradicionalne prodajne kanale. Pri prodaji malih količina krajnjim korisnicima važno je informirati se o pravilima de minimis. Takva pravila često izuzimaju stavke male vrijednosti iz tarifa i imaju samo minimalne formalne zahtjeve u pogledu potrebne dokumentacije. Više informacija o režimima de minimis možete pronaći ovdje

Ovisno o proizvodima koje želite prodati, možda će biti potrebno procijeniti dodatne zahtjeve. Na primjer, morat ćete razmotriti pitanja o pristupnicima za plaćanje koji se upotrebljavaju na internetu, o zahtjevima na ciljanom tržištu u pogledu privatnosti podataka i prekograničnog prijenosa podataka ili o tome kako postupati sa skladištenjem i logistikom.

Za pomoć u tom procesu možete se obratiti gospodarskim komorama, agencijama za promicanje izvoza, konzultantskim kućama ili sličnim institucijama (poveznica na korisne kontakte). Europska poduzetnička mreža također nudi opći vodič za mala i srednja poduzeća za e-trgovinu u Europi koji sadržava informacije o prekomorskim tržištima.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice