Izkušnja podjetja:

Poljski proizvajalec mleka za dojenčke pridobi dostop do egiptovskega trga

Poljski proizvajalec mleka za dojenčke pridobi dostop do egiptovskega trga

Stališče Poznańa:

GeoPoljska je zelo veselje, da je ponovno pridobila dostop do egiptovskega trga. Tam smo izvažali mleko za dojenčke, preden je Egipt uvedel seznam „referenčnih držav“. Naši egipčanski kupci so bili vedno zelo zadovoljni z našimi izdelki, egiptovski pediatriji pa so to priporočili. Veseli nas, da lahko po zaslugi Evropske komisije in poljskih organov ponovno začnemo izvažati na ta pomemben trg.

Tytus Dobrzyński
Geo-Poljska

Družba

Geo-Polland, ustanovljeno leta 1992, je družinsko podjetje s sedežem v Poznańu, ki proizvaja mleko za dojenčke in druge prehrambene proizvode za dojenčke. Zaposluje 70 ljudi, je značilen „skrit zagovornik“ izvoza EU, ki oskrbuje več kot 20 trgov po vsem svetu in izkorišča svoj promet v tujini.

Novi egiptovski zakon o blokiranju poljskega izvoza

Izvozniki EU so skupaj z državami članicami EU Evropsko komisijo opozorili na nov egiptovski zakon o izdelkih iz mleka za dojenčke. Novi zakon je dovolil samo uvoz mleka za dojenčke s seznama tako imenovanih „referenčnih držav“. Ker Poljska ni na seznamu, Geo-Poljska ni mogla več izvažati v Egipt.

Ukrepanje EU prinaša rezultate

Partnerstvo EU za dostop na trg je hitro ukrepalo

  • Urad EU v Kairu in veleposlaništva držav članic so egiptovske oblasti opozorili na problem nove trgovinske ovire.
  • Evropska komisija je to vprašanje obravnavala na srečanjih z egiptovskimi trgovinskimi uradniki.
  • Takratni komisar za kmetijstvo Phil Hogan je to vprašanje izpostavil med obiskom Egipta v začetku leta 2019.

Ta prizadevanja so se izkazala za uspešna: Egipt je sporočil, da je lahko mleko za dojenčke iz Evropske unije, ki se izvozi neposredno v Egipt, vedno upravičeno do uvoza, če je bil isti izdelek prodan tudi v državah članicah EU, ki so v Egiptu navedene kot „referenčne države“. GeoPoljska bi lahko ponovno izvažala v Egipt.

Stališče sektorskega združenja EU

„Evropsko združenje mleka (EDA) je glas podjetij za predelavo mleka, zadrug in mlekarn v zasebni lasti v EU. Mnogi njeni člani so mala in srednje velika podjetja.
Več kot 300 000 ljudi dela v obratih za predelavo mleka, pri najmanj 45 000 pa je njihovo delo odvisno od izvoza. Vsak dan vidimo, kako pomembna je odprta trgovina brez trenj.
Pomoč Evropske komisije pri odpravljanju trgovinskih ovir, kot so omejitve uvoza mleka za dojenčke v Egiptu, je zelo pomembna za evropske mlečne družbe. To nam omogoča, da se osredotočimo na našo osnovno dejavnost zagotavljanja zdrave in hranljive hrane po vsem svetu.“

Laurens van Delft, EDA
Deli to stran:

Hitre povezave