Cégtörténet:

A lengyel bébitejtermelő hozzáfér az egyiptomi piachoz

A lengyel bébitejtermelő hozzáfér az egyiptomi piachoz

Poznań nézete:

GeoLengyelország nagyon örül annak, hogy visszanyerte az egyiptomi piacra való bejutását. Azelőtt exportáltuk a bébitejet, hogy Egyiptom bevezette a „referenciaországok” listáját. Egyiptomi vevőink mindig is nagyon elégedettek termékeinkkel, és az egyiptomi gyermekorvosok ezt ajánlották. Örülünk, hogy az Európai Bizottságnak és a lengyel hatóságoknak köszönhetően újraindíthatjuk exportunkat erre a fontos piacra.

Tytus Dobrzyński
Geo-Lengyelország

A vállalkozás

Az 1992-ben alapított Geo-Lengyelország egy poznańi székhelyű családi vállalkozás, amely csecsemőtejet és egyéb csecsemőtápszereket gyárt. 70 főt foglalkoztat, az EU exportjának tipikus „rejtett bajnoka”, amely világszerte több mint 20 piacot biztosít, és kihasználja külföldi forgalmát.

A lengyel exportot akadályozó új egyiptomi törvény

Az uniós exportőrök az uniós tagállamokkal együtt figyelmeztették az Európai Bizottságot a csecsemőtejtermékekről szóló új egyiptomi törvényre. Az új törvény csak az úgynevezett „referenciaországok” listájáról engedélyezte a csecsemőtej behozatalát. Mivel Lengyelország nem szerepel a listán, Geo-Lengyelország többé nem exportálhat Egyiptomba.

Az EU fellépése eredményeket hoz

Az EU piacra jutási partnersége gyorsan cselekedett

  • Az EU kairói irodája és a tagállami nagykövetségek felvetették az egyiptomi hatóságoknál az új kereskedelmi akadály problémáját
  • Az Európai Bizottság az egyiptomi kereskedelmi tisztviselőkkel folytatott megbeszélésein foglalkozott a kérdéssel.
  • Phil Hogan akkori mezőgazdasági biztos 2019 elején Egyiptomban tett látogatása során felvetette a kérdést.

Ezek az erőfeszítések eredményesnek bizonyultak: Egyiptom bejelentette, hogy az Európai Unióból származó és közvetlenül Egyiptomba exportált bébitej mindig jogosult lehet a behozatalra, feltéve, hogy ugyanezt a terméket az Egyiptomban „referenciaországként” felsorolt uniós tagállamokban is értékesítik. GeoLengyelország ismét Egyiptomba exportálhatna.

Az uniós ágazati szövetség álláspontja

„Az Európai Tejipari Szövetség (EDA) az EU tejfeldolgozó vállalatainak, szövetkezeteinek és magántulajdonban lévő tejfeldolgozóinak a hangja. Számos tagja kis- és középvállalkozás.
Több mint 300 000 ember dolgozik tejfeldolgozó létesítményekben, és közülük legalább 45 000 munkahelye az exporttól függ. Nap mint nap látjuk a súrlódásmentes, nyitott kereskedelem fontosságát.
Az európai tejipari vállalatok számára nagyon fontos, hogy az Európai Bizottság segítsen felszámolni az olyan kereskedelmi akadályokat, mint például a csecsemőtejre vonatkozó egyiptomi importkorlátozások. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy az egészséges és tápláló élelmiszerek világszerte történő biztosítására irányuló fő tevékenységünkre összpontosítsunk.”

Laurens van Delft, EDA
Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások