Priča o iskustvu poduzeća:

Poljski mljekari imaju pristup egipatskom tržištu

Poljski mljekari imaju pristup egipatskom tržištu

Stajalište Poznańa:

Geo-Poljska vrlo je zadovoljna što je ponovno dobila pristup egipatskom tržištu. Ondje smo izvozili mlijeko prije nego što je Egipat uveo popis „referentnih zemalja”. Naši su egipatski klijenti oduvijek bili vrlo zadovoljni našim proizvodima, a egipatski pedijatri to su preporučili. Drago nam je da možemo ponovno pokrenuti izvoz na to važno tržište zahvaljujući Komisiji EU-a i poljskim vlastima.

Tytus Dobrzyński
Geo-Poljska

Društvo

Geo-Poland, osnovan 1992., obiteljsko je poduzeće sa sjedištem u Poznańu koje proizvodi mlijeko za dojenčad i druge prehrambene proizvode za dojenčad. U njemu je zaposleno 70 osoba, što je tipični „skriveni prvak” izvoza EU-a koji opskrbljuje više od 20 tržišta diljem svijeta i ostvaruje najveći dio prometa u inozemstvu.

Novi egipatski zakon kojim se blokira poljski izvoz

Izvoznici iz EU-a, zajedno s državama članicama EU-a, upozorili su Europsku komisiju na novi egipatski zakon o mliječnim proizvodima za dojenčad. Novim zakonom dopušten je uvoz samo mladog mlijeka s popisa takozvanih „referentnih zemalja”. Budući da Poljska nije na popisu, Geo-Poljska više nije mogla izvoziti u Egipat.

Djelovanje EU-a donosi rezultate

Brzo je poduzeto djelovanje u okviru partnerstva EU-a za pristup tržištu

  • Ured EU-a u Kairu i veleposlanstva država članica pokrenuli su problem nove trgovinske prepreke s egipatskim vlastima
  • Europska komisija preuzela je to pitanje na sastancima s egipatskim trgovinskim dužnosnicima
  • Tadašnji povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan postavio je to pitanje tijekom posjeta Egiptu početkom 2019.

Ti su se napori pokazali uspješnima: Egipat je najavio da bi mlijeko za bebe iz Europske unije i izravno izvezeno u Egipat uvijek moglo biti prihvatljivo za uvoz, pod uvjetom da se isti proizvod prodavao i u državama članicama EU-a koje su navedene kao „referentne zemlje” u Egiptu. GeoPoljska bi ponovno mogla izvoziti u Egipat.

Stajalište sektorskog udruženja EU-a

Europsko udruženje mljekara (EDA) glas je poduzeća za preradu mlijeka, zadruga i mljekara u privatnom vlasništvu u EU-u. Mnogi su njegovi članovi mala ili srednja poduzeća.
Više od 300 000 ljudi radi na mjestima za preradu mlijeka, a najmanje 45 000 radnih mjesta ovisi o izvozu. Svakodnevno vidimo važnost neometane i otvorene trgovine.
Pomoć Europske komisije u uklanjanju trgovinskih prepreka, kao što su egipatska ograničenja uvoza dječjeg mlijeka, vrlo je važna za europske mljekare. To nam omogućuje da se usredotočimo na svoju osnovnu djelatnost pružanja zdrave i hranjive hrane diljem svijeta.”

Laurens van Delft, EDA
Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice