Bedrijfservaring:

Poolse babymelkproducent krijgt toegang tot de Egyptische markt

Poolse babymelkproducent krijgt toegang tot de Egyptische markt

Het standpunt van Poznań:

Geo-Polen is zeer blij dat zij weer toegang heeft gekregen tot de Egyptische markt. Vroeger werden er babymelk uitgevoerd voordat Egypte de lijst van de „referentielanden” invoerde. Onze Egyptische klanten waren altijd erg blij met onze producten en Egyptische peditioners hebben dit aanbevolen. Wij zijn blij dat we, dankzij de Europese Commissie en de Poolse autoriteiten, onze uitvoer naar deze belangrijke markt kunnen hervatten.

Tytus Dobrzyński
Geo-Polen

De onderneming

Geo-Polen is in 1992 opgericht en is een familiebedrijf dat in Poznań is gevestigd en babymelk en andere babyvoeding produceert. Het biedt werk aan 70 mensen en is een typisch „verborgen kampioen” van de EU-export, die meer dan 20 markten over de hele wereld bevoorraadt en het grootste deel van haar buitenlandse omzet behaalt.

Nieuwe Egyptische wet die de Poolse uitvoer blokkeert

EU-exporteurs hebben de Europese Commissie, samen met de EU-lidstaten, gewezen op een nieuwe Egyptische wet inzake babymelkproducten. De nieuwe wet stond alleen de invoer van babymelk uit een lijst van zogenaamde „referentielanden” toe. Aangezien Polen niet op de lijst staat, kon Geo-Polen niet langer naar Egypte exporteren.

EU-actie levert resultaten op

Het partnerschap voor markttoegang van de EU heeft snel actie ondernomen

  • Het EU-kantoor in Caïro en ambassades van de lidstaten hebben het probleem van de nieuwe handelsbelemmering aan de orde gesteld bij de Egyptische autoriteiten.
  • De Europese Commissie heeft deze kwestie aan de orde gesteld in haar ontmoetingen met Egyptische handelsfunctionarissen
  • De toenmalige commissaris voor Landbouw Phil Hogan bracht dit punt ter sprake tijdens zijn bezoek aan Egypte begin 2019.

Deze inspanningen zijn vruchtbaar gebleken: Egypte heeft aangekondigd dat babymelk uit de Europese Unie die rechtstreeks naar Egypte wordt uitgevoerd, altijd in aanmerking kan komen voor invoer, op voorwaarde dat hetzelfde product ook wordt verkocht in EU-lidstaten die in Egypte als „referentielanden” zijn aangemerkt. Geo-Polen zou opnieuw naar Egypte kunnen exporteren.

Het standpunt van de sectorale associatie van de EU

„De European Dairy Association (EDA) is de stem van de melkverwerkingsbedrijven, coöperaties en particuliere zuivelfabrieken in de EU. Veel van haar leden zijn kleine of middelgrote ondernemingen.
Meer dan 300,000 mensen werken op melkverwerkingslocaties en voor ten minste 45,000 van hen zijn hun banen afhankelijk van export. Elke dag zien we het belang van frictioneloze open handel.
De hulp van de Europese Commissie bij het wegnemen van handelsbelemmeringen, zoals de invoerbeperkingen voor babymelk in Egypte, is van groot belang voor Europese zuivelbedrijven. Hierdoor kunnen we ons concentreren op onze kerntaak om wereldwijd gezond en voedzaam voedsel te leveren.”

Laurens van Delft, EDA
Deze pagina delen:

Snelle links