Izkušnja podjetja:

Stoletna podjetja, ki imajo koristi od trgovinskih sporazumov

Stoletna podjetja, ki imajo koristi od trgovinskih sporazumov

Ulla Kjær Jensen, vodja za globalne regulativne zadeve pri Palsgaardu, nadzoruje ekipo, ki se ukvarja s predpisi in skladnostjo.

Palsgaard pri iskanju izvoznih trgov vedno upošteva trgovinske sporazume, ker vplivajo na poslovne priložnosti.
Ulla Kjær Jensen, Palsgaard

Ne glede na to, ali ste slišali za Palsgaard ali ne, ste svoje izdelke porabili več kot verjetno. Proizvajajo emulgatorje in stabilizatorje za živilsko industrijo. Ker gre za specializirane proizvode, ki se uporabljajo v majhnih količinah, je bil izvoz vedno pomemben za njihovo poslovanje in danes se 90 % njihovih izdelkov izvozi.

Ekipa ge. Jensen dela v ozadju in preučuje sporazume, da bi zagotovila pravilno razvrstitev vsakega proizvoda iz Palsgaarda. Sestava vsakega izdelka določa njegovo kategorijo in s tem tudi tarifne izjeme. Ko bo to delo opravljeno, bo postopek izvoza zelo enostaven.

Za izvoz se zahteva obrazec potrdila o poreklu EUR.1, izjava na računu ali dolgoročna izjava dobavitelja (LTSD). Dolgoročne izjave dobavitelja so enkratne izjave, ki veljajo za pošiljke za obdobje do dveh let. „Ker LTSD velja dlje časa, dodatno zmanjšuje birokracijo,“ pravi ga. Jensen.

Veliki prihranki pri dajatvah

Vsak trgovinski sporazum je drugačen, zato se prihranki med državami razlikujejo.

„Odprava tarif na podlagi sporazuma o prosti trgovini med EU in Južno Korejo je prinesla velike prihranke za proizvode iz Palsgaarda za južnokorejske stranke.“ Na primer, dajatev na Palsgaardovo kristalizatorsko raztopino za margarine in namaze se je zaradi tega sporazuma znižala s 36 % na 0 %. To znatno povečuje konkurenčnost Palsgaarda na južnokorejskem trgu.

Palsgaard meni, da je pridružitveni sporazum med EU in Egiptom posebej koristen za njihov izvoz, saj „velika paleta naših izdelkov izpolnjuje zahtevo po preferencialnem poreklu in je zato upravičena do oprostitve dajatev.“ Palsgaard na primer proizvaja številne emulgatorje za slaščice. Zaradi sporazuma so se dajatve za številne od teh izdelkov znižale s 5 % na 0 %.

Dandanes vlagamo čas

Palsgaard že nekaj časa trguje z Vietnamom, ekipa ge. Jensen pa zdaj preučuje, kako bo novi trgovinski sporazum med EU in Vietnamom koristil njunemu poslovanju. Ta sporazum je začel veljati 1. avgusta 2020 in bo odpravil več kot 99 % vseh tarif, preostanek pa delno odstranil z omejenimi kvotami z dajatvijo nič. Skupina Palsgaarda za regulativne zadeve trenutno preučuje podrobnosti sporazuma skupaj z vsakim proizvodom Palsgaarda, da bi določila, katere tarifne oprostitve se uporabljajo. 

Uživanje nagrad

Palsgaard ima obrate na Danskem, Nizozemskem, v Braziliji, Mehiki, na Kitajskem in v Maleziji. Čeprav so bile te lokacije izbrane na podlagi trgov in/ali dobave surovin, je prepričana, da bo „Palsgaard upošteval priložnosti trgovinskih sporazumov za prihodnje lokacije obratov.“ Palsgaard se v stoletju trgovine za njim veseli nadaljnje svetovne rasti – v nobenem majhnem delu trgovinskih sporazumov EU. Dobre novice za zaposlene!

Palsgaard, ki je bil ustanovljen na Danskem pred več kot stoletjem, je evropsko podjetje z dolgo zgodovino čezmejne trgovine. Podjetje trenutno izvaža v 110 držav, vključno s 40 državami, ki so sklenile trgovinske sporazume EU.

Deli to stran:

Hitre povezave