История на предприятия:

Вековна стопанска дейност, извличаща ползите от търговските споразумения

Вековна стопанска дейност, извличаща ползите от търговските споразумения

Ulla Kjær Jensen, мениджър „Глобални регулаторни въпроси“ на Palsgaard, наблюдава екип, който работи по регулирането и съответствието.

Когато търси пазари за износ, Palsgaard винаги взема предвид търговските споразумения, тъй като те оказват въздействие върху възможностите за бизнес.
Ulla Kjær Jensen, Palsgaard

Независимо дали сте чували за Palsgaard, вие сте консумирали повече от вероятно неговите продукти. Те произвеждат емулгатори и стабилизатори за хранителната промишленост. Тъй като това са специализирани продукти, използвани в малки количества, износът винаги е бил значителен за тяхната стопанска дейност и днес 90 % от продуктите им се изнасят.

Екипът на г-жа Jensen работи зад кулисите, като проучва споразуменията, за да гарантира, че всеки продукт Palsgaard е правилно категоризиран. Съставът на всеки продукт определя неговата категория и следователно освобождаванията от мита. След като тази работа бъде извършена, процесът на експортиране е много лесен.

За износа се изисква формуляр за сертификат за произход EUR.1, декларация върху фактура или дългосрочна декларация на доставчика (LTSD). Дългосрочните декларации на доставчика са еднократни декларации, валидни за пратки за период до две години. „Тъй като LTSD е валидна за по-дълъг период от време, тя допълнително намалява бюрокрацията“, казва г-жа Йенсен.

Мащабни икономии от мита

Всяко търговско споразумение е различно, така че спестяванията се различават в отделните държави.

„Премахването на митата чрез Споразумението за свободна търговия между ЕС и Южна Корея доведе до огромни икономии от продуктите Palsgaard за южнокорейските клиенти.“ Например в резултат на това споразумение митото върху кристализатора на Palsgaard за маргарини и спредове е спаднало от 36 % на 0 %. Това значително увеличава конкурентоспособността на Palsgaard на южнокорейския пазар.

Palsgaard счита, че Споразумението за асоцииране между ЕС и Египет е от особена полза за техния износ, тъй като „голяма гама от нашите продукти отговарят на изискването за преференциален произход и следователно се ползват от освобождаване от мита.“ Например Palsgaard произвежда редица емулгатори за сладкиши. Митата върху много от тези продукти са намалели от 5 % на 0 % в резултат на споразумението.

Време за инвестиране днес

От известно време Palsgaard също така търгува с Виетнам и екипът на г-жа Jensen понастоящем проучва как новото търговско споразумение между ЕС и Виетнам ще бъде от полза за техния бизнес. Това споразумение влезе в сила на 1 август 2020 г. и ще премахне над 99 % от всички мита, а останалата част ще бъде частично премахната чрез ограничени квоти с нулеви мита. Екипът по регулаторните въпроси на Palsgaard понастоящем проучва подробностите по споразумението заедно с всеки продукт Palsgaard, за да определи какви тарифни освобождавания се прилагат. 

Получаване на наградите

Понастоящем Palsgaard има заводи в Дания, Нидерландия, Бразилия, Мексико, Китай и Малайзия. Въпреки че тези местоположения бяха избрани въз основа на пазарите и/или доставките на суровини, г-жа Jensen е сигурна, че „Palsgaard ще вземе предвид възможностите за сключване на търговски споразумения за бъдещи местоположения на заводи“. С развитието на търговията, която стои зад него, Palsgaard очаква с нетърпение траен растеж в световен мащаб — благодарение на търговските споразумения на ЕС. Добри новини за неговите служители!

Palsgaard, основан в Дания преди повече от век, е европейски бизнес с дълга история на трансгранична търговия. Понастоящем дружеството изнася за 110 държави, включително 40 държави с търговски споразумения на ЕС.

Споделяне на тази страница:

Бързи връзки