Priča o iskustvu poduzeća:

Stoljetno poduzeće koje iskorištava prednosti trgovinskih sporazuma

Stoljetno poduzeće koje iskorištava prednosti trgovinskih sporazuma

Ulla Kjær Jensen, voditeljica za globalne regulatorne poslove u Palsgaardu, nadzire tim koji radi na propisima i usklađenosti.

Kada traži izvozna tržišta, Palsgaard uvijek uzima u obzir trgovinske sporazume jer oni utječu na poslovne prilike.
Ulla Kjær Jensen, Palsgaard

Bez obzira na to jeste li čuli za Palsgaard, više nego vjerojatno konzumirate njihove proizvode. Proizvode emulgatore i stabilizatore za prehrambenu industriju. Budući da se radi o specijaliziranim proizvodima koji se upotrebljavaju u malim količinama, izvoz je uvijek bio značajan za njihovo poslovanje, a danas se 90 % njihovih proizvoda izvozi.

Tim gospođe Jensen radi iza scena i proučava sporazume kako bi se osiguralo da je svaki proizvod Palsgaarda ispravno kategoriziran. Sastav svakog proizvoda određuje njegovu kategoriju, a time i tarifna izuzeća. Nakon što se taj posao obavi, postupak izvoza vrlo je jednostavan.

Za izvoz je potreban obrazac potvrde o podrijetlu EUR.1, izjava na računu ili dugoročna izjava dobavljača (LTSD). Dugoročne izjave dobavljača jednokratne su izjave koje vrijede za pošiljke za razdoblje do dvije godine. „Budući da dugoročna strategija održivog razvoja vrijedi dulje, njome se dodatno smanjuje papirologija”, kaže gđa Jensen.

Goleme uštede na carinama

Svaki je trgovinski sporazum različit, tako da se uštede razlikuju od zemlje do zemlje.

„Ukidanje carina na temelju Sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Južne Koreje dovelo je do velikih ušteda na proizvodima iz Palsgaarda za južnokorejske kupce.” Primjerice, carina na rješenje kristalizatora Palsgaarda za margarine i raspone pala je s 36 % na 0 % kao rezultat tog sporazuma. Time se znatno povećava konkurentnost Palsgaarda na južnokorejskom tržištu.

Palsgaard smatra da je Sporazum o pridruživanju između EU-a i Egipta posebno koristan za njegov izvoz jer „veliki niz naših proizvoda ispunjava zahtjev za status povlaštenog podrijetla i stoga ima pravo na oslobođenje od carine.” Na primjer, Palsgaard proizvodi brojne emulgatore za kolače. Carine na mnoge od tih proizvoda smanjile su se s 5 % na 0 % kao rezultat dogovora.

Današnje vrijeme za ulaganje

Palsgaard već neko vrijeme trguje s Vijetnamom, a tim gđe Jensen sada razmatra kako će novi trgovinski sporazum između EU-a i Vijetnama koristiti njihovu poslovanju. Taj je sporazum stupio na snagu 1. kolovoza 2020. i njime će se ukinuti više od 99 % svih carina, a ostatak djelomično ukloniti ograničenim kvotama s nultom stopom carine. Skupina Palsgaarda za regulatorna pitanja trenutačno proučava pojedinosti sporazuma zajedno sa svakim proizvodom Palsgaarda kako bi utvrdila koja se izuzeća od carina primjenjuju. 

Iskorištavanje nagrada

Palsgaard trenutačno ima pogone u Danskoj, Nizozemskoj, Brazilu, Meksiku, Kini i Maleziji. Iako su te lokacije odabrane na temelju tržištâ i/ili opskrbe sirovinama, gđa Jensen sigurna je da će „Palsgaard uzeti u obzir mogućnosti trgovinskih sporazuma za buduće lokacije tvornica.” Uz sto godina trgovine iza njega, Palsgaard se raduje nastavku globalnog rasta – u velikoj mjeri zahvaljujući trgovinskim sporazumima EU-a. Dobre vijesti za zaposlenike!

Palsgaard, osnovan u Danskoj prije više od sto godina, europsko je poduzeće s dugom poviješću prekogranične trgovine. Poduzeće trenutačno izvozi u 110 zemalja, uključujući 40 zemalja s trgovinskim sporazumima EU-a.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice