Volledige cumulatie

 

Artikel 40 („cumulatie van oorsprong”) van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK en bijlage 6 („leveranciersverklaring”)

Hoewel bilaterale cumulatie alleen van toepassing is op materialen van oorsprong, maakt volledige cumulatie het mogelijk de be- of verwerkingen in een preferentieel partnerland te beschouwen als be- of verwerkingen die in de EU zijn verricht (en omgekeerd), ongeacht of de verwerking toereikend is om de oorsprong te verlenen.

  • Volledige cumulatie maakt het gemakkelijker om aan productspecifieke regels te voldoen doordat de be- of verwerkingen in de EU en het partnerland bij elkaar kunnen worden geteld.
  • Dit vereist tracering van de be- of verwerking door middel van een systeem van leveranciersverklaringen.
  • De productie moet verder gaan dan ontoereikende bewerkingen in het land waar de laatste verwerkingsstap heeft plaatsgevonden (behalve in CETA).
  • Volledige cumulatie kan alleen in sommige preferentiële handelsovereenkomsten van de EU worden toegepast:
    • de pan-Euro-mediterrane cumulatiezone in bepaalde gevallen,
    • de economische partnerschapsovereenkomsten van de EU met landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan,
    • Brede Economische en Handelsovereenkomst (CETA) tussen de EU en Canada,
    • Economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan,
    • Handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK.

Voorbeeld van volledige cumulatie tussen Tunesië, Marokko en de EU in het kader van de pan-Euro-mediterrane conventie (PEM)

Chinese garens worden ingevoerd in Tunesië, waar zij tot weefsel worden vervaardigd. Het weefsel komt niet in aanmerking voor preferentiële oorsprong wanneer het naar de EU wordt uitgevoerd, aangezien de productspecifieke regel voor weefsel de vervaardiging van vezels vereist (dubbele verwerking — in dit geval van vezels tot garen en garen tot weefsel).

Het niet van oorsprong zijnde weefsel wordt uit Tunesië naar Marokko uitgevoerd op basis van een leveranciersverklaring. Volgens de verklaring hebben de goederen in Tunesië be- of verwerkingen ondergaan zonder de preferentiële oorsprong te hebben verkregen.

In Marokko wordt het weefsel gebruikt voor de vervaardiging van kleding. De afgewerkte kleding krijgt de status van preferentiële oorsprong omdat het in Marokko verrichte werk wordt gecombineerd met het werk dat in Tunesië wordt verricht om kledingstukken van oorsprong te vervaardigen. Aan de eis van dubbele verwerking wordt dan voldaan op het grondgebied van de landen die voor volledige cumulatie in aanmerking komen.

Het eindproduct verkrijgt de Marokkaanse oorsprong en kan onder preferentiële voorwaarden naar de EU worden uitgevoerd.

Snelle links