Fuld kumulation

 

Artikel 40 ("kumulation, hvis oprindelse") i handels- og samarbejdsaftalen mellem EU og Det Forenede Kongerige og bilag 6 ("Leverandørerklæring")

Mens bilateral kumulation kun finder anvendelse på materialer med oprindelsesstatus, gør fuld kumulation det muligt at betragte den bearbejdning eller forarbejdning, der er foretaget i et præferencepartnerland, som en behandling, der er udført i EU (og omvendt), uanset om forarbejdningen er tilstrækkelig til at give oprindelsesstatus.

  • Fuld kumulation gør det lettere at overholde produktspecifikke regler ved at gøre det muligt at medregne den bearbejdning eller forarbejdning, der foregår i EU og partnerlandet.
  • Det kræver, at bearbejdningen eller forarbejdningen spores tilbage gennem et system med leverandørerklæringer.
  • Produktionen skal gå ud over utilstrækkelige aktiviteter i det land, hvor det sidste forarbejdningstrin fandt sted (undtagen i CETA).
  • Fuld kumulation kan kun anvendes i nogle af EU's præferencehandelsaftaler:
    • pan-Euro-Middelhavs-kumulationsområdet i visse tilfælde
    • EU's økonomiske partnerskabsaftaler med landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet
    • Den samlede økonomi- og handelsaftale mellem EU og Canada (CETA)
    • Økonomisk partnerskabsaftale mellem EU og Japan
    • Handels- og samarbejdsaftale mellem EU og Det Forenede Kongerige.

Eksempel på fuld kumulation mellem Tunesien, Marokko og EU i henhold til pan-Euro-Middelhavs-konventionen (PEM)

Kinesisk garn importeres til Tunesien, hvor det er fremstillet til stof. Stoffet er ikke berettiget til præferenceoprindelse, hvis det eksporteres til EU, da den produktspecifikke regel for stof kræver fremstilling af fiber (dobbelt forarbejdning — i dette tilfælde fra fiber til garn og garn til stof).

Stoffet uden oprindelsesstatus eksporteres fra Tunesien til Marokko på grundlag af en leverandørerklæring. Det fremgår af angivelsen, at varerne har undergået bearbejdning i Tunesien uden at have opnået præferenceoprindelsesstatus.

I Marokko anvendes stoffet til fremstilling af beklædningsgenstande. De færdige beklædningsgenstande får præferenceoprindelsesstatus, fordi det arbejde, der udføres i Marokko, kombineres med den bearbejdning, der er udført i Tunesien for at fremstille beklædningsgenstande med oprindelsesstatus. Kravet om dobbelt omdannelse er derefter opfyldt i de lande, der er omfattet af fuld kumulation.

Slutproduktet får marokkansk oprindelse og kan eksporteres til EU på præferencevilkår.