Izkušnja podjetja:

Manj birokracije, več časa za inovacije

Manj birokracije, več časa za inovacije

Če bi lahko povzeli koristi trgovinskih sporazumov za nas, bi to pomenilo manjšo časovno obremenitev.

Jan Sova
solastnik, podjetje Workswell

Podjetje Workswell načrtuje in proizvaja kamere za toplotno slikanje, sisteme in rešitve za preprečevanje požarov, kmetijstvo, varnost, zdravstvene preglede itd.

Proizvodi spadajo v kategorijo „blago z dvojno rabo“, kar pomeni, da se lahko uporabljajo v civilne in vojaške namene, zato so zelo regulirani. Uvoz in izvoz blaga z dvojno rabo sta lahko zapletena. Aparati za toplotno slikanje podjetja Workswell so na primer zelo specifični izdelki, za katere so poleg običajne izvozne dokumentacije potrebna dovoljenja in dovoljenja za prodajo. Vse to pomeni eno stvar: papirna dela. Ekipe podjetja Workswell za prodajo in administracijo ugotavljajo, da pri prodaji na podlagi trgovinskega sporazuma obstaja „zmanjšano upravno breme“. Celoten izvozni proces je bolj nemoten, kar ima daljnosežne učinke na njihovo poslovanje.

Obogatitev carinskih organov

Sova s strankami po vsem svetu vidi veliko razliko med poslovanjem s trgovinskim sporazumom in poslovanjem brez njega. Pojasnjuje posredne učinke poenostavljenih upravnih postopkov: „Zmanjšanje upravnih stroškov neposredno vpliva na cene proizvodov, tako da naše tehnologije postanejo konkurenčnejše“. Stranke imajo koristi od teh ekonomskih cen in tudi od hitrejše dostave, saj je pri carinah manj zamud. Po mnenju g. Sove ni presenetljivo, da se je po mnenju podjetja Workswell prodaja zagotovo povečala zaradi trgovinskih sporazumov.

Skrajšanje upravnih postopkov spodbuja delovna mesta

Ko podjetje Workswell prihrani upravne stroške, vedno izkoristi priložnost za ponovno vlaganje v lastno tehnologijo. To je potrebno, da podjetje ostane na čelu in ustvarja več delovnih mest na lokalni ravni, saj lahko zaposli več razvijalcev. Danes na Češkem zaposluje 24 ljudi. Poleg tega podpira lokalno gospodarstvo s pridobivanjem na lokalni ravni, kjer je to mogoče. Večina njihovih mehanskih sestavnih delov se na primer kupuje na Češkem.

Kot vedo vsa MSP, lahko upravni postopki porabijo veliko delovnih ur. Z zmanjšanjem tega bremena trgovinski sporazumi ustvarjajo pozitivne učinke za storitve podjetja Workswell za stranke, njihovo tehnologijo in na koncu tudi prihodke.

Postati svetovni akter

Leta 2010 so to zagonsko podjetje v Pragi ustanovili g. Sova in dva njegova študentka inženirja na češki tehnični univerzi. Sova je dejal, da je bilo podjetje „izvozno usmerjeno že od samega začetka, začenši z Evropo in pozneje po vsem svetu“. Upravljal je internetne raziskave in se udeležil sejmov, da bi identificiral potencialne stranke in se povezal z njimi. V treh letih delovanja se je izvoz dejansko začel. Do leta 2020 je bilo le 15 % prodaje podjetja Workswell na češkem trgu, pri čemer je bilo 50 % prodaje iz EU namenjene državam, kot so Čile, Južna Koreja, Moldavija, Izrael, Türkiye, Kanada, Japonska in še več.

Na splošno raje prodajamo državam s trgovinskimi sporazumi.

Jan Sova
Workswell
Deli to stran:

Hitre povezave