Yritysesimerkki:

Byrokratian vähentäminen, enemmän aikaa innovointiin

Byrokratian vähentäminen, enemmän aikaa innovointiin

Jos voisin tiivistää kauppasopimuksista meille koituvat hyödyt, kyse olisi ajan lyhenemisestä.

Jan
Sova yhteisomistaja, Workswell

Workswell suunnittelee ja valmistaa lämpökuvauskameroita, -järjestelmiä ja -ratkaisuja palontorjuntaan, maatalouteen, turvallisuuteen, lääkärintarkastuksiin jne.

Tuotteet kuuluvat ”kaksikäyttötuotteisiin”, mikä tarkoittaa, että niitä voidaan käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin, joten niitä säännellään tiukasti. Kaksikäyttötuotteiden tuonti ja vienti voi olla monimutkaista. Esimerkiksi Workswellin lämpökuvauskamerat ovat hyvin erityisiä tuotteita, ja niiden myyntiin tarvitaan tavanomaisten vientiasiakirjojen lisäksi lupia ja lisenssejä. Kaikki tämä tarkoittaa yhtä asiaa: paperityö. Workswellin myynti- ja hallintotiimit toteavat, että kun myynti tapahtuu kauppasopimuksen nojalla, hallinnollinen taakka kevenee. Koko vientiprosessi on sujuvampi, millä on laaja-alaisia vaikutuksia niiden liiketoimintaan.

Tullin kiristäminen

Kun asiakkaita on kaikkialla maailmassa, Sova näkee suuren eron kauppasopimuksen ja ilman sopimusta tapahtuvan liiketoiminnan välillä. Hän selittää yksinkertaistettujen hallinnollisten menettelyjen kerrannaisvaikutuksia: ”Hallinnollisten kustannusten vähentäminen vaikuttaa suoraan tuotteiden hintoihin, jotta teknologioista tulee kilpailukykyisempiä”. Asiakkaat hyötyvät tästä taloudellisesta hinnoittelusta ja myös nopeammasta toimituksesta, koska tullissa on vähemmän viivästyksiä. Ei ole yllättävää, että Workswellin osalta ”myynti on varmasti lisääntynyt kauppasopimusten seurauksena”, Sova väittää.

Paperityön leikkaaminen lisää työpaikkoja

Lisäksi kun työhyvin saadaan aikaan säästöjä hallintokustannuksissa, se käyttää aina tilaisuutta investoida uudelleen omaan teknologiaansa. Tämä on tarpeen, jotta yritys pysyy kärjessä, ja sen etuna on luoda lisää työpaikkoja paikallisesti, koska se voi palkata useampia rakennuttajia. Tänään Workswell työllistää 24 henkilöä Tšekissä. Lisäksi se tukee paikallista taloutta hankkimalla mahdollisuuksien mukaan paikallisia hankintoja. Esimerkiksi suurin osa niiden mekaanisista osista ostetaan Tšekistä.

Kuten kaikki pk-yritykset tietävät, hallinnolliset menettelyt voivat kuluttaa paljon työtunteja. Tämän taakan keventämisen myötä kauppasopimukset vaikuttavat myönteisesti Workswellin asiakaspalveluun, teknologiaan ja viime kädessä sen tuloihin.

Maailmanlaajuinen toimija

Vuonna 2010 Sova ja kaksi muuta tšekkiläisen teknisen yliopiston insinööriopiskelijaa perustivat tämän yrityksen Prahaan. Sova toteaa, että yritys oli ”vientisuuntautunut alusta alkaen Euroopasta ja myöhemmin maailmanlaajuisesti”. Hän teki Internet-tutkimusta ja osallistui messuille tunnistaakseen mahdollisia asiakkaita ja ollakseen yhteydessä niihin. Kolmen toimintavuoden aikana vienti tosiasiallisesti alkoi. Vuoteen 2020 mennessä vain 15 prosenttia Workswellin myynnistä suuntautui Tšekin markkinoille, ja 50 prosenttia myynnistä suuntautui EU:n ulkopuolelle esimerkiksi Chileen, Etelä-Koreaan, Moldovaan, Israeliin, Türkiyeen, Kanadaan ja Japaniin.

Kaiken kaikkiaan on parempi myydä tuotteita maihin, joilla on kauppasopimus.

Jan Sova
Workswell
Jaa tämä sivu: