Bedrijfservaring:

Minder bureaucratie, meer tijd om te innoveren

Minder bureaucratie, meer tijd om te innoveren

Als ik het voordeel van handelsovereenkomsten voor ons zou kunnen samenvatten, zou dit de verkorte tijdsdruk zijn.

Jan Sova
mede-eigenaar, Workswell

Workswell ontwerpt en vervaardigt thermische beeldcamera’s, -systemen en -oplossingen voor brandpreventie, landbouw, veiligheid, medische screening enz.

De producten vallen onder de categorie „goederen voor tweeërlei gebruik”, wat betekent dat zij zowel voor civiele als voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt en dus sterk gereguleerd zijn. De invoer en uitvoer van goederen voor tweeërlei gebruik kan complex zijn. De thermische beeldcamera’s van Workswell zijn bijvoorbeeld zeer specifieke producten en vereisen naast de gebruikelijke uitvoerdocumenten vergunningen en vergunningen voor de verkoop. Dit alles betekent één ding: papierwerk. De verkoop- en administratieve teams van Workswell constateren dat er bij verkoop in het kader van een handelsovereenkomst sprake is van een „verminderde administratieve last”. Het gehele exportproces is soepeler, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun activiteiten.

Verovering van de douane

Met klanten over de hele wereld ziet de heer Sova een groot verschil tussen zakendoen met een handelsovereenkomst en zonder handelsovereenkomst. Hij licht de domino-effecten van vereenvoudigde administratieve procedures toe: „Verlaging van de administratieve kosten heeft rechtstreekse gevolgen voor de productprijzen, zodat onze technologieën concurrerender worden”. Klanten profiteren van deze economische prijsstelling en van een snellere levering, aangezien er minder vertragingen zijn in de douane. Het is niet verwonderlijk dat voor Workswell „de verkoop zeker is gestegen als gevolg van de handelsovereenkomsten”, aldus de heer Sova.

Minder papierwerk zorgt voor meer banen

Wanneer Workswell administratieve kosten bespaart, maakt het bovendien altijd gebruik van de mogelijkheid om opnieuw in hun eigen technologie te investeren. Dit is noodzakelijk om het bedrijf in de voorste linie te houden en heeft het voordeel dat er meer werkgelegenheid wordt gecreëerd op lokaal niveau, aangezien het meer ontwikkelaars in dienst kan nemen. Vandaag biedt Workswell werk aan 24 mensen in Tsjechië. Het ondersteunt de lokale economie verder door waar mogelijk lokaal in te kopen. Zo worden de meeste mechanische onderdelen in Tsjechië aangekocht.

Zoals alle kmo’s weten, kunnen administratieve procedures veel arbeidsuren verbruiken. Door deze lasten te verlichten, creëren de handelsovereenkomsten positieve effecten voor de klantenservice van Workswell, hun technologie en uiteindelijk hun inkomsten.

Een mondiale speler worden

In 2010 hebben de heer Sova en twee van zijn medeingenieursstudenten aan de Tsjechische Technische Universiteit deze start-up in Praag opgericht. De heer Sova zegt dat het bedrijf van meet af aan „exportgericht was, te beginnen met Europa en later wereldwijd”. Zij voerden internetonderzoek uit en woonden handelsbeurzen bij om potentiële klanten te identificeren en met hen in contact te brengen. Binnen drie jaar na de verkoop ging de uitvoer echt van start. In 2020 was slechts 15 % van de verkopen van Workswell op de Tsjechische markt, met 50 % van de verkoop buiten de EU naar landen als Chili, Zuid-Korea, Moldavië, Israël, Türkiye, Canada en Japan.

Over het algemeen willen we liever verkopen aan landen met handelsovereenkomsten.

Jan Sova
Workswell
Deze pagina delen:

Snelle links