Bedrijfservaring:

Minder bureaucratie, meer tijd om te innoveren

Minder bureaucratie, meer tijd om te innoveren

Als ik het voordeel van handelsovereenkomsten voor ons zou kunnen samenvatten, zou dat de verminderde tijdsdruk zijn.

Jan Sova
mede-eigenaar, Workswell

Workswell ontwerpt en vervaardigt warmtebeeldcamera’s, -systemen en -oplossingen voor brandpreventie, landbouw, veiligheid, medische screening enz.

De producten vallen onder de categorie „goederen voor tweeërlei gebruik”, wat betekent dat zij het potentieel hebben om zowel voor civiele als voor militaire doeleinden te worden gebruikt en dus streng gereguleerd zijn. De invoer en uitvoer van goederen voor tweeërlei gebruik kan complex zijn. De thermische beeldcamera’s van Workswell zijn bijvoorbeeld zeer specifieke producten en vereisen vergunningen en licenties voor de verkoop, naast de gebruikelijke uitvoerdocumenten. Dit alles betekent één ding: papierwerk. De verkoop- en administratieteams van Workswell constateren dat er bij verkoop in het kader van een handelsovereenkomst sprake is van een „verminderde administratieve last”. Het gehele exportproces is soepeler en heeft verstrekkende gevolgen voor hun activiteiten.

Verovering van de douane

Met klanten over de hele wereld ziet de heer Sova een groot verschil tussen zakendoen met een handelsovereenkomst en zonder een overeenkomst. Hij legt uit wat de gevolgen zijn van vereenvoudigde administratieve procedures: „Het verlagen van de administratieve kosten is rechtstreeks van invloed op de productprijzen, zodat onze technologieën concurrerender worden”. De klanten profiteren van deze economische prijsstelling en van een snellere levering, aangezien de douane minder vertraging oploopt. Het is niet verrassend dat volgens de heer Sova „de verkopen voor Workswell zeker zijn gestegen als gevolg van de handelsovereenkomsten”.

Minder papierwerk zorgt voor meer banen

Als Workswell meer administratieve kosten bespaart, maakt het bovendien altijd gebruik van de gelegenheid om opnieuw in zijn eigen technologie te investeren. Dit is noodzakelijk om het bedrijf op de voorgrond te houden en heeft als voordeel dat er lokaal meer werkgelegenheid wordt gecreëerd, aangezien het meer ontwikkelaars in dienst kan nemen. Vandaag biedt Workswell werk aan 24 mensen in Tsjechië. Voorts ondersteunt het de lokale economie door waar mogelijk lokaal in te kopen. Zo worden de meeste mechanische onderdelen in Tsjechië aangekocht.

Zoals alle kleine en middelgrote ondernemingen weten, kunnen administratieve procedures veel arbeidsuren verbruiken. Door deze last te verminderen, hebben de handelsovereenkomsten positieve gevolgen voor de klantenservice van Workswell, hun technologie en, uiteindelijk, hun inkomsten.

Een wereldspeler worden

In 2010 richtten de heer Sova en twee van zijn medestudenten ingenieurswetenschappen aan de Tsjechische Technische Universiteit deze start op in Praag. De heer Sova zegt dat het bedrijf „van meet af aan exportgericht was, te beginnen met Europa en later wereldwijd”. Zij verrichtte internetonderzoek en woonde handelsbeurzen bij om potentiële klanten te identificeren en met elkaar in contact te brengen. Binnen drie jaar na zijn activiteiten nam de uitvoer echt af. In 2020 ging slechts 15 % van de verkopen van Workswell naar de Tsjechische markt, waarbij 50 % van de verkopen buiten de EU naar landen als Chili, Zuid-Korea, Moldavië, Israël, Turkije, Canada, Japan en meer ging.

Over het algemeen geven wij er de voorkeur aan te verkopen aan landen met handelsovereenkomsten.

Jan Sova
Workswell
Deze pagina delen:

Snelle links