Priča o iskustvu poduzeća:

Manje birokracije, više vremena za inovacije

Manje birokracije, više vremena za inovacije

Kad bih nam mogao zbrojiti korist od trgovinskih sporazuma, to bi bilo smanjeno vrijeme.

Jan
Sova suvlasnik, Workswell

Workswell projektira i proizvodi termalne kamere, sustave i rješenja za uporabu u sprečavanju požara, poljoprivredi, sigurnosti, liječničkim pregledima itd.

Proizvodi pripadaju kategoriji „robe s dvojnom namjenom”, što znači da imaju potencijal za upotrebu u civilne i vojne svrhe te su stoga vrlo regulirani. Uvoz i izvoz robe s dvojnom namjenom mogu biti složeni. Na primjer, termalne kamere Workswella vrlo su specifični proizvodi i zahtijevaju dozvole i dozvole za prodaju, uz uobičajenu izvoznu dokumentaciju. Sve to znači jednu stvar: papirologija. Prodajni i administrativni timovi Workswella smatraju da pri prodaji u okviru trgovinskog sporazuma postoji „smanjeno administrativno opterećenje”. Cijeli je postupak izvoza jednostavniji, što ima dalekosežne učinke na njihovo poslovanje.

Carina osvajanja

S klijentima diljem svijeta g. Sova smatra da postoji velika razlika između poslovanja s trgovinskim sporazumom i bez njega. Objašnjava popratne učinke pojednostavnjenih administrativnih postupaka: „Smanjenje administrativnih troškova izravno utječe na cijene proizvoda kako bi naše tehnologije postale konkurentnije”. Potrošači imaju koristi od tog ekonomskog određivanja cijena, ali i od brže dostave jer su carinska tijela manje kašnjenja. Nije iznenađujuće da se, prema mišljenju g. Sovine, za Radswell „prodaja sigurno povećala kao posljedica trgovinskih sporazuma”.

Smanjenje papirologije potiče otvaranje radnih mjesta

Osim toga, kada Workswell ostvaruje uštede u administrativnim troškovima, uvijek koristi priliku za ponovno ulaganje u vlastitu tehnologiju. To je potrebno kako bi poduzeće ostalo najnaprednije i ima koristi od otvaranja više radnih mjesta na lokalnoj razini jer može zaposliti više razvojnih poduzeća. Danas Workswell zapošljava 24 osobe u Češkoj. Dodatno podupire lokalno gospodarstvo nabavljanjem lokalnih izvora tamo gdje je to moguće. Na primjer, većina njihovih mehaničkih komponenti kupljena je u Češkoj Republici.

Kao što znaju svi MSP-ovi, administrativni postupci mogu potrajati mnogo radnih sati. Smanjenjem tog opterećenja trgovinski sporazumi stvaraju pozitivne učinke na službu za korisnike društva Workswell, njegovu tehnologiju i, u konačnici, njihove prihode.

Postati globalni akter

Godine 2010. g. Sova i dvoje njegovih sustručnjaka inženjera na češkom Tehničkom sveučilištu osnovali su novoosnovano poduzeće u Pragu. G. Sova kaže da je poduzeće „usmjereno na izvoz od samog početka, počevši s Europom, a kasnije i u cijelom svijetu”. Također je proveo internetsko istraživanje i prisustvovao sajmovima kako bi identificirao potencijalne klijente i povezao se s njima. U roku od tri godine od početka poslovanja izvoz je zaista započeo. Do 2020. samo 15 % prodaje poduzetnika Workswell bilo je na češkom tržištu, od čega je 50 % prodaje bilo izvan EU-a u zemlje kao što su Čile, Južna Koreja, Moldova, Izrael, Türkiye, Kanada, Japan i više.

Općenito govoreći, radije prodajemo zemljama s trgovinskim sporazumima.

Jan Sova
Workswell
Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice