Cégtörténet:

Kevesebb bürokrácia, több idő az innovációra

Kevesebb bürokrácia, több idő az innovációra

Ha összefoglalnám a kereskedelmi megállapodások előnyeit, ez a csökkentett időterhelés lenne.

Jan Sova
társtulajdonosa, Workswell

A Workswell hőképező kamerákat, rendszereket és megoldásokat tervez és gyárt tűzmegelőzésre, mezőgazdaságra, biztonságra, orvosi vizsgálatra stb.

A termékek a „kettős felhasználású termékek” kategóriájába tartoznak, ami azt jelenti, hogy polgári és katonai célokra egyaránt felhasználhatók, így szigorúan szabályozottak. A kettős felhasználású termékek behozatala és kivitele összetett lehet. A Workswell termikus képalkotó kamerái például nagyon különleges termékek, és a szokásos exportdokumentáción kívül engedélyeket és engedélyeket igényelnek az értékesítéshez. Mindez egy dolgot jelent: papírmunka. A Workswell értékesítési és igazgatási csoportjai úgy vélik, hogy a kereskedelmi megállapodás keretében történő értékesítés „csökkenő adminisztratív terhet” jelent. A teljes exportfolyamat gördülékenyebb, ami széles körű hatást gyakorol üzleti tevékenységükre.

A vámhatóság becsatolása

A világ minden tájáról érkező ügyfelekkel kapcsolatban Sova úr nagy különbséget lát a kereskedelmi megállapodás nélküli és a kereskedelmi megállapodás nélküli üzleti tevékenység között. Kifejti az egyszerűsített adminisztratív eljárások dominóhatásait: „Az adminisztratív költségek csökkentése közvetlenül befolyásolja a termékárakat, hogy technológiáink versenyképesebbé váljanak”. A vevőknek előnyük származik ebből a gazdasági árképzésből és a gyorsabb szállításból is, mivel kevesebb késedelem tapasztalható a vámügyekben. Sova úr szerint nem meglepő, hogy a Workswell számára „a kereskedelmi megállapodásoknak köszönhetően az értékesítések minden bizonnyal növekedtek”.

A papírmunka csökkentése fellendíti a munkahelyeket

Sőt, amikor a Workswell az adminisztratív költségek terén megtakarítást ér el, mindig megragadja a lehetőséget, hogy újra beruházzon saját technológiájába. Erre azért van szükség, hogy a vállalat az élvonalban maradjon, és azzal az előnnyel jár, hogy helyi szinten több munkahelyet teremt, mivel több fejlesztőt tud felvenni. A Workswell jelenleg 24 főt foglalkoztat a Cseh Köztársaságban. Támogatja továbbá a helyi gazdaságot azáltal, hogy lehetőség szerint helyi beszerzést végez. Mechanikai alkatrészeik többségét például a Cseh Köztársaságban szerzik be.

Amint azt minden kkv tudja, az adminisztratív eljárások sok munkaórát fogyaszthatnak. E teher csökkentésével a kereskedelmi megállapodások pozitív hatást gyakorolnak a Workswell ügyfélszolgálatára, technológiájára és végső soron bevételeire.

Globális szereplővé válás

2010-ben Sova úr és a Cseh Műszaki Egyetem két mérnöki hallgatótársa létrehozta ezt az induló vállalkozást Prágában. Sova úr azt állítja, hogy a vállalat „a kezdetektől fogva exportorientált volt, kezdve Európával és később az egész világon”. Internetkutatásokat végeztek, és kereskedelmi vásárokon vettek részt, hogy azonosítsák a potenciális ügyfeleket és kapcsolatba lépjenek velük. A működést követő három éven belül az export valóban elindult. 2020-ra a Workswell értékesítéseinek mindössze 15%-a irányult a cseh piacra, 50%-a pedig az EU-n kívülre irányult, például Chilébe, Dél-Koreába, Moldovába, Izraelbe, Türkiye-be, Kanadába, Japánba stb.

Összességében előnyben részesítjük a kereskedelmi megállapodásokkal rendelkező országoknak történő értékesítést.

Jan Sova
Workswell
Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások