Szolgáltatások

Szeretne szolgáltatásokat értékesíteni vagy vásárolni az EU-ban? Ez a rész a szolgáltatások egységes uniós piacának alapjait mutatja be a jogalkotás, a szakmai képesítések elismerése, az alkalmazott szabványok és a külkereskedelem szempontjából.

A szolgáltatási ágazat az EU gazdasága szempontjából kulcsfontosságú terület, Ezek teszik ki az EU GDP-jének több mint 70 %-át, és egyenlő arányban járulnak hozzá a foglalkoztatáshoz.

Az uniós beszállítók jogai

Ha Ön európai szolgáltató, joga van ahhoz, hogy

  • cégalapítás egy másik EU-országban

  • nem abban az EU-országban nyújt vagy vesz igénybe szolgáltatásokat, ahol az Ön vállalkozása letelepedett.

A szolgáltatások egységes uniós piacának jogalapja

Mi a szolgáltatások egységes európai piacának jogalapja?

A szolgáltatási irányelv (2006/123/EK) a legtöbb szolgáltatási ágazatra kiterjed, köztük a kiskereskedelemre, az idegenforgalomra, az építőiparra és az üzleti szolgáltatásokra. Az uniós országok közötti kereskedelemre, valamint az egyes országokon belül nyújtott szolgáltatásokra vonatkozik. Röviden: az irányelv

  • megszünteti a bürokráciát, és egyszerűsíti a szolgáltatók letelepedésére vonatkozó szabályokat hazájukban és külföldön egyaránt
  • egyszerűsíti a más uniós országokba irányuló, határokon átnyúló szolgáltatásnyújtásra vonatkozó szabályokat
  • megerősíti a szolgáltatásokat igénybe vevő fogyasztók jogait
  • könnyebb hozzáférést biztosít a szolgáltatások szélesebb köréhez

Használja a szolgáltatási irányelv gyorstájékoztatóját, hogy megtalálja, mely szolgáltatásokra terjed ki, melyek a fő rendelkezések, és hogyan szolgálja a szolgáltatók és a szolgáltatások igénybevevői javát.

A szolgáltatási irányelv mellett számos ágazatspecifikus jogszabály határozza meg a pénzügyi szolgáltatásokra, a közlekedésre, a távközlésre, a postai szolgáltatásokra és aműsorszolgáltatásra vonatkozó szabályokat.

Szakmai képesítések elismerése

Elismerik-e az uniós országok a szakmai képesítéseket?

Igen, az EU-ban dolgozó szakemberek szabadon mozoghatnak a határokon keresztül, és külföldön gyakorolhatják foglalkozásukat vagy nyújthatnak szolgáltatásokat.

A szolgáltatások egységes uniós piacáról.

 

Brexit

Külkereskedelem

Az EU harmadik országokkal kötött kétoldalú kereskedelmi megállapodásai jelentős piaci nyitottságot eredményeznek a szolgáltatások kereskedelme terén. A kereskedelmi megállapodások listája itt érhető el.

Tájékozódjon az Ön érdeklődésére számot tartó piacon folytatott szolgáltatáskereskedelemről.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások