Izkušnja podjetja:

Oblikovanje prihodnosti iz preteklosti

Oblikovanje prihodnosti iz preteklosti

Lapuan Kankurit je družinsko podjetje, ki je bilo v Evropi zelo uspešno in v zadnjih desetih letih trguje tudi z Japonsko.

S trgovinskim sporazumom med EU in Japonsko se je povečala prodaja na tem pomembnem trgu. Direktorica in
lastnica trga Jaana Hjelt, Lapuan Kankurit

Finska družba oblikuje in tka široko paleto visokokakovostnih oblačil in gospodinjske opreme iz perila, volne, Tencela in bombaža. Medtem ko družba izvaža tudi v ZDA in Južno Korejo, je Japonska glavni trg Lapuana Kankurita zunaj EU.

„V zadnjih desetih letih naš promet stalno raste in Japonska je bila zaradi trgovinskega sporazuma velik del te rasti. Naš partner na Japonskem je bil zelo zanimiv za sporazum o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko,“ je dejala ga. Hjelt.

Lani je podjetje utrdilo svoj odnos s tem trgom z odprtjem vodilne trgovine v Tokiu.

Enostaven prehod

Prehod na delo v okviru trgovinskega sporazuma je potekal nemoteno. Lapuan Kankurit že več let dokumentira svoje proizvodne procese, surovine, trajnost itd., saj, kot pravi ga. Hjelt, „stranke danes zahtevajo več informacij in preglednosti v zvezi s proizvodnjo.“ To je pomenilo, da je bil velik del dokumentacije, ki je potrebna za dokazovanje porekla njihovih proizvodov, že vzpostavljen, da bi lahko zlahka izkoristili znižane tarifne stopnje za svoje proizvode na japonskem trgu v skladu s trgovinskim sporazumom. Ga. Hjelt trdi, da je bila zaskrbljena nad dokumentacijo, povezano s pravili o poreklu v trgovinskem sporazumu, vendar je bila dejansko prijetno presenečena, da „je bila preprosta“.

Večja konkurenčnost

Stroški surovin, zlasti perila, so se v zadnjih letih povečevali. To bi lahko negativno vplivalo na njihovo poslovanje na Japonskem, vendar so bile v skladu s trgovinskim sporazumom dajatve znižane, kar je izravnalo povečane stroške materialov, kar je Lapuanu Kankuritu omogočilo, da ohrani svoje cene za končnega potrošnika.

Močna in trajnostna lokalna podjetja

Lapuan Kankurit danes zaposluje 30 ljudi, njihovo število pa se je v zadnjih desetih letih stalno povečevalo, med drugim tudi zaradi rasti na Japonskem. Ker se tako malo ljudi usposablja na področju tradicionalnega tkanja, zagotavljajo interno usposabljanje za nove zaposlene in zagotavljajo, da se ta znanja in spretnosti ne izgubijo za prihodnje generacije.

Vse surovine za proizvode Lapuana Kankurita so ekološki in certificirani naravni materiali iz preverjenih evropskih virov. Lan za perilo se na primer goji v Franciji in Belgiji, ožemalni mlini imajo sedež v srednji in vzhodni Evropi, njihova embalaža pa se pridobiva lokalno na Finskem. Današnji potrošniki se oddaljujejo od neetične hitre mode. Tradicija preteklosti, ki jo spodbujajo trgovinski sporazumi, je videti kot prihodnost.

Deli to stran:

Hitre povezave