Cégtörténet:

A jövő kialakítása a múltból

A jövő kialakítása a múltból

A Lapuan Kankurit családi vállalkozás, amely nagyon sikeres volt Európában, és az elmúlt tíz évben Japánnal is kereskedett.

Az EU-Japán kereskedelmi megállapodás növelte e fontos piac értékesítését. Jaana Hjelt
marketingigazgató és tulajdonos, Lapuan Kankurit

A finn vállalat jó minőségű ruházatot és háztartási cikkeket tervez és szöv, amelyek ágyneműből, gyapjúból, Tencelből és pamutból készültek. Míg a vállalat az USA-ba és Dél-Koreába is exportál, Japán a Lapuan Kankurit fő piaca az EU-n kívül.

„Az elmúlt tíz évben árbevételünk folyamatosan nőtt, és a kereskedelmi megállapodásnak köszönhetően Japán jelentős részét tette ki ennek a növekedésnek. Az EU-Japán gazdasági partnerségi megállapodást nagyon nyugtalanította a japán partnerünk” – mondja Hjelt asszony.

Tavaly a vállalat azzal erősítette kapcsolatát ezzel a piaccal, hogy egy kiemelt üzletet nyitott Tokióban.

Könnyű átmenet

A kereskedelmi megállapodás szerinti munka világába való átmenet zökkenőmentes volt. Lapuan Kankurit hosszú évek óta dokumentálja gyártási folyamatait, nyersanyagait, fenntarthatóságát stb., mivel – amint azt Hjelt asszony állítja – „az ügyfeleknek napjainkban egyre több információra és átláthatóságra van szükségük a gyártással kapcsolatban”. Ez azt jelentette, hogy termékeik származásának igazolásához szükséges dokumentáció nagy része már rendelkezésre állt, így könnyen részesülhettek a japán piacon a kereskedelmi megállapodás alapján a termékeikre vonatkozó csökkentett vámtételekből. Hjelt asszony azt állítja, hogy megtapasztalták a kereskedelmi megállapodásban szereplő származási szabályokhoz kapcsolódó papírmunkát, de valójában kellemesen meglepődtek annak megállapításával, hogy „egyszerű” volt.

Nagyobb versenyképesség

A nyersanyagok – különösen az ágyneműk – költségei az elmúlt években növekedtek. Ez negatív hatást gyakorolhatott volna Japánban folytatott üzleti tevékenységükre, de a kereskedelmi megállapodás értelmében a vámok csökkentek, és ez ellensúlyozta az anyagköltségek növekedését, lehetővé téve a Lapuan Kankurit számára, hogy fenntartsa árképzését a végső fogyasztók számára.

Erős és fenntartható helyi vállalkozások

Manapság Lapuan Kankurit 30 embert foglalkoztat, akik száma az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt, részben a japán növekedésnek köszönhetően. Mivel ennyien kevesen képzettek a szövés hagyományos mesterségében, házon belüli képzést nyújtanak az új alkalmazottaknak, biztosítva, hogy ezek a készségek ne veszítsék el a jövő nemzedékeit.

A Lapuan Kankurit termékeinek valamennyi nyersanyaga ellenőrzött európai forrásokból származó ökológiai, tanúsított természetes anyag. Például a lent Franciaországban és Belgiumban termesztik, a fonóüzemek közép- és kelet-európaiak, a csomagolásuk pedig Finnországban található. Napjaink fogyasztói elfordulnak az etikátlan, gyors divattól. A kereskedelmi megállapodások lendületet adnak a múlt hagyományainak, mint a jövőnek.

Oldal megosztása:

Gyorshivatkozások