Företagsberättelse:

Att strukturera framtiden från det förflutna

Att strukturera framtiden från det förflutna

Lapuan Kankurit är ett familjeägt företag som har varit mycket framgångsrikt i Europa och som under de senaste tio åren också har bedrivit handel med Japan.

Handelsavtalet mellan EU och Japan ledde till ökad försäljning från denna viktiga marknad. Jaana Hjelt
Marketing Manager och Owner, Lapuan Kankurit

Det finska företaget utformar och sammanfogar ett stort utbud av kläder och homeware av hög kvalitet som består av linne, ull, Tencel och bomull. Företaget exporterar också till USA och Sydkorea, medan Japan är Lapuan Kankurits största marknad utanför EU.

”Under de senaste tio åren har vår omsättning ökat stadigt och Japan har varit en stor del av denna tillväxt tack vare handelsavtalet. Vår partner i Japan var mycket spänd över avtalet om ekonomiskt partnerskap mellan EU och Japan, säger Hjelt.

Förra året stärkte företaget sitt förhållande till denna marknad genom att öppna en flaggskeppsbutik i Tokyo.

Enkel övergång

Övergången till arbete inom ramen för handelsavtalet gick smidigt. Lapuan Kankurit har dokumenterat sina produktionsprocesser, råvaror, hållbarhet osv. under många år, eftersom ”kunderna i dag behöver mer och mer information om och insyn i produktionen”, vilket innebär att en stor del av den dokumentation som krävs för att bevisa ursprunget för deras produkter redan fanns på plats så att de lätt skulle kunna dra nytta av de sänkta tullsatserna för sina produkter på den japanska marknaden enligt handelsavtalet. Hjelt har hävdat att de hade varit tveksamma till det pappersarbete som var kopplat till ursprungsreglerna i handelsavtalet, men att de i själva verket var behagligt förvånade över att konstatera att det ”har varit lätt”.

Ökad konkurrenskraft

Kostnaderna för råvaror – särskilt linne – har ökat under de senaste åren. Detta kunde ha påverkat deras verksamhet i Japan negativt, men enligt handelsavtalet har tullarna sänkts och detta har kompenserat de ökade materialkostnaderna och gjort det möjligt för Lapuan Kankurit att upprätthålla sin prissättning gentemot slutkonsumenten.

Starka och hållbara lokala företag

I dag sysselsätter Lapuan Kankurit 30 personer, ett antal som har ökat stadigt under de senaste tio åren, delvis tack vare deras tillväxt i Japan. Eftersom så få människor utbildas i traditionella väverier erbjuder de ny personal intern utbildning för att se till att dessa färdigheter inte går förlorade för kommande generationer.

Alla råvaror till Lapuan Kankurits produkter är ekologiska, certifierade naturliga material från kontrollerade europeiska källor. Lin för linne odlas till exempel i Frankrike och Belgien, spinnerierna är baserade i Central- och Östeuropa och förpackningarna kommer lokalt i Finland. Dagens konsumenter håller på att fjärma sig från oetiskt snabbt mode. Tack vare handelsavtal ser traditionerna i det förflutna ut som framtiden.

Dela sidan:

Genvägar