Bedrijfservaring:

De toekomst uit het verleden halen

De toekomst uit het verleden halen

Lapuan Kankurit is een familiebedrijf dat in Europa zeer succesvol is geweest en de afgelopen tien jaar ook handel drijven met Japan.

De handelsovereenkomst tussen de EU en Japan heeft geleid tot een toename van de verkoop van deze belangrijke markt. Jaana Hjelt
Marketing Manager en Eigenaar, Lapuan Kankurit

Het Finse bedrijf ontwerpt en bindt een breed scala aan hoogwaardige kleding en homeware gemaakt van linnen, wol, Tencel en katoen. Terwijl het bedrijf ook naar de VS en Zuid-Korea exporteert, is Japan de belangrijkste markt van Lapuan Kankurit buiten de EU.

„De afgelopen tien jaar is onze omzet gestaag toegenomen en Japan heeft dankzij het handelsakkoord een groot deel van die groei gegroeid. Onze partner in Japan was zeer enthousiast over de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en Japan „, aldus mevrouw Hjelt.

Vorig jaar heeft het bedrijf zijn betrekkingen met deze markt versterkt door een toonaangevende winkel in Tokio te openen.

Gemakkelijke overgang

De overgang naar werk in het kader van de handelsovereenkomst verliep soepel. Lapuan Kankurit documenteert al vele jaren zijn productieprocessen, grondstoffen, duurzaamheid enz. omdat, zoals mevrouw Hjelt stelt, „klanten tegenwoordig meer en meer informatie en transparantie met betrekking tot de productie nodig hebben”. Dit betekende dat een groot deel van de vereiste documentatie om de oorsprong van hun producten aan te tonen reeds voorhanden was, zodat zij gemakkelijk konden profiteren van de verlaagde tarieven voor hun producten op de Japanse markt in het kader van de handelsovereenkomst. Mevrouw Hjelt zegt dat zij bezorgd waren over het papierwerk in verband met de oorsprongsregels in de handelsovereenkomst, maar dat zij aangenaam verbaasd waren om te constateren dat „het eenvoudig was”.

Versterking van het concurrentievermogen

De kosten van grondstoffen, met name linnen, zijn de afgelopen jaren gestegen. Dit had negatieve gevolgen kunnen hebben voor hun activiteiten in Japan, maar in het kader van de handelsovereenkomst zijn de rechten verlaagd, waardoor de gestegen materiaalkosten zijn gecompenseerd, waardoor Lapuan Kankurit haar prijzen voor de eindgebruiker kon handhaven.

Sterke en duurzame lokale bedrijven

Momenteel biedt Lapuan Kankurit werk aan 30 mensen, een aantal dat de afgelopen tien jaar gestaag is gegroeid, deels dankzij hun groei in Japan. Omdat zo weinig mensen worden opgeleid in het traditionele weven, bieden zij interne opleidingen aan nieuw personeel, zodat deze vaardigheden niet verloren gaan voor toekomstige generaties.

Alle grondstoffen voor de producten van Lapuan Kankurit zijn ecologische, gecertificeerde natuurlijke materialen uit gecontroleerde Europese bronnen. Het vlas voor hun linnen wordt bijvoorbeeld geteeld in Frankrijk en België, de spinnerijen zijn gevestigd in Centraal- en Oost-Europa en de verpakking ervan wordt lokaal in Finland aangekocht. De consumenten van vandaag raken af van onethische en snelle mode. De tradities van het verleden, die worden gestimuleerd door handelsovereenkomsten, lijken op de toekomst.

Deze pagina delen:

Snelle links