Priča o iskustvu poduzeća:

Oblikovanje budućnosti iz prošlosti

Oblikovanje budućnosti iz prošlosti

Lapuan Kankurit obiteljsko je poduzeće koje je vrlo uspješno u Europi i posljednjih deset godina trguje s Japanom.

Trgovinski sporazum između EU-a i Japana doveo je do povećanja prodaje s tog važnog tržišta. Jaana Hjelt
Marketing Manager and Owner, Lapuan Kankurit

Finsko poduzeće dizajnira i prerađuje širok raspon visokokvalitetne odjeće i kućanske opreme izrađene od tekstila, vune, Tencela i pamuka. Iako to društvo izvozi i u SAD i Južnu Koreju, Japan je glavno tržište Lapuana Kankurita izvan EU-a.

„U posljednjih deset godina naš promet postojano raste, a Japan je bio velik dio tog rasta zahvaljujući trgovinskom sporazumu”. Naš partner u Japanu bio je vrlo uzbudljiv u pogledu Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana„, kaže gđa Hjelt.

Prošle je godine društvo učvrstilo svoj odnos s tim tržištem otvaranjem vodeće trgovine u Tokiju.

Jednostavan prijelaz

Prijelaz na rad u okviru trgovinskog sporazuma bio je neometan. Lapuan Kankurit već dugi niz godina dokumentira svoje proizvodne procese, sirovine, održivost itd. jer, kao što kaže gđa Hjelt, „kupci danas zahtijevaju sve više informacija i transparentnosti u pogledu proizvodnje.” To je značilo da je velik dio potrebne dokumentacije za dokazivanje podrijetla njihovih proizvoda već postojao kako bi mogli lako ostvariti korist od sniženih carinskih stopa za svoje proizvode na japanskom tržištu u okviru trgovinskog sporazuma.N. Hjelt kaže da su bili zabrinuti zbog papirologije povezane s pravilima o podrijetlu iz trgovinskog sporazuma, ali su zapravo bili ugodno iznenađeni jer su „bilo lako”.

Veća konkurentnost

Troškovi sirovina, posebno lanenih, posljednjih su godina u porastu. To je moglo negativno utjecati na njihovo poslovanje u Japanu, ali su u skladu s trgovinskim sporazumom pristojbe smanjene i time se kompenzirao povećani trošak materijala, što je društvu Lapuan Kankurit omogućilo da zadrži svoje cijene za krajnjeg potrošača.

Snažna i održiva lokalna poduzeća

Danas Lapuan Kankurit zapošljava 30 osoba, a taj broj u posljednjih deset godina stalno raste, djelomično zahvaljujući njihovu rastu u Japanu. S obzirom na to da je tako mali broj ljudi obučen u tradicionalnim zanimanjima tkanja, oni pružaju interno osposobljavanje novim članovima osoblja, čime se osigurava da se te vještine ne izgube budućim generacijama.

Sve sirovine za proizvode Lapuana Kankurita su ekološki certificirani prirodni materijali iz provjerenih europskih izvora. Na primjer, lan za lan uzgaja se u Francuskoj i Belgiji, predionice se nalaze u srednjoj i istočnoj Europi, a njihova ambalaža lokalno se nabavlja u Finskoj. Današnji potrošači udaljuju se od neetičke brze mode. Zahvaljujući trgovinskim sporazumima tradicije prošlosti izgledaju kao budućnost.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice