Priča o iskustvu poduzeća:

Oblikovanje budućnosti iz prošlosti

Oblikovanje budućnosti iz prošlosti

Lapuan Kankurit poduzeće je u obiteljskom vlasništvu koje je vrlo uspješno u Europi, a posljednjih deset godina trguje i s Japanom.

Trgovinski sporazum između EU-a i Japana doveo je do povećanja prodaje s tog važnog tržišta. Jaana Hjelt
Marketing Manager i vlasnica, Lapuan Kankurit

Finsko poduzeće dizajnira i preša širok raspon visokokvalitetne odjeće i kućanskih proizvoda izrađenih od posteljine, vune, Tencela i pamuka. Iako poduzeće izvozi i u SAD i Južnu Koreju, Japan je glavno tržište Lapuana Kankurita izvan EU-a.

U posljednjih deset godina naš promet stalno raste, a Japan je velik dio tog rasta zahvaljujući trgovinskom sporazumu. Naš je partner u Japanu bio vrlo uzbudljen zbog Sporazuma o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Japana”, kaže gđa Hjelt.

Prošle je godine poduzeće učvrstilo svoj odnos s tim tržištem otvaranjem vodeće trgovine u Tokiju.

Jednostavan prijelaz

Prijelaz na rad u okviru trgovinskog sporazuma bio je neometan. Lapuan Kankurit već dugi niz godina dokumentira svoje proizvodne postupke, sirovine, održivost itd. jer, kao što kaže gđa Hjelt, „korisnici danas zahtijevaju sve više informacija i transparentnosti u pogledu proizvodnje”. To znači da je velik dio dokumentacije potrebne za dokazivanje podrijetla njihovih proizvoda već uspostavljen kako bi lako mogli imati koristi od sniženih carinskih stopa za svoje proizvode na japanskom tržištu u okviru trgovinskog sporazuma. M. Hjelt tvrdi da je bila zabrinuta zbog papirologije povezane s pravilima o podrijetlu trgovinskog sporazuma, ali je zapravo bila ugodno iznenaditi da je „bilo jednostavno”.

Veća konkurentnost

Troškovi sirovina, posebno posteljine, posljednjih su godina u porastu. To je moglo negativno utjecati na njihovo poslovanje u Japanu, no u okviru trgovinskog sporazuma smanjene su pristojbe i kompenzirani su povećani troškovi materijala, što je omogućilo Lapuanu Kankuritu da zadrži svoje cijene za krajnjeg potrošača.

Snažno i održivo lokalno poslovanje

Danas Lapuan Kankurit zapošljava 30 osoba, a taj je broj u posljednjih deset godina u stalnom porastu, djelomično zahvaljujući njihovu rastu u Japanu. S obzirom na to da je mali broj ljudi obučen u tradicionalnim obrtima za tkanje, oni novim članovima osoblja pružaju interno osposobljavanje, čime se osigurava da se te vještine ne izgube budućim generacijama.

Sve sirovine za proizvode Lapuana Kankurita ekološki su certificirani prirodni materijali iz provjerenih europskih izvora. Na primjer, lan za njihovo rublje uzgaja se u Francuskoj i Belgiji, mlinovi za predenje nalaze se u srednjoj i istočnoj Europi, a njihova se ambalaža nabavlja lokalno iz Finske. Današnji potrošači napuštaju neetičnu brzu modu. Zahvaljujući trgovinskim sporazumima, tradicija prošlosti izgleda kao budućnost.

Podijelite ovu stranicu:

Brze poveznice