Izkušnja podjetja:

Trgovinski sporazumi so vedno sladilo

Trgovinski sporazumi so vedno sladilo

Trg stevie, umetnega sladila in brezkalorskega nadomestka za sladkor, raste po vsem svetu, grška družba Stevia Hellas pa je pripravljena dobavljati ta trg.

Pri izvozu izdelkov zunaj EU vedno pogledamo države, ki so sklenile trgovinske sporazume EU, pred drugimi državami
Christosom Stamatisom, izvršnim direktorjem Stevia Hellas

Mednarodna izvozna zgodba se je začela pred petimi leti, ko je Stevia Hellas svoje izdelke razstavila na razstavi SIAL v Parizu, ki je največja razstava o inovacijah na področju hrane na svetu. Eden glavnih distributerjev v Kazahstanu, AFONOLIVA.KZ, se je zanimal za izdelek in nastal je nov trgovinski odnos. Po besedah g. Stamatisa je izvoz v Kazahstan „zelo enostaven“ zaradi okrepljenega sporazuma o partnerstvu in sodelovanju med EU in Kazahstanom. Izvozni proces je zelo podoben izvozu v Evropi.

Maloprodaja po ustrezni ceni v Kazahstanu

Stamatis ocenjuje, da njihovi proizvodi v državah brez trgovinskih sporazumov stanejo 10–15 % več zaradi večje potrebne birokracije in uvoznih davkov. Poslovanje v okviru trgovinskega sporazuma pomeni, da lahko Stevia Hellas konkurira na področju cen v državah, kot je Kazahstan.

Ena od prednosti trgovinskega sporazuma je, da se lahko podjetja EU potegujejo za javna naročila v državah, ki so sklenile trgovinske sporazume EU. To je zanimivo za Stevio Hellas in dejavno izvaja razpise v Kazahstanu, kar bo še povečalo njihov izvoz.

Deli to stran:

Hitre povezave