Bedrijfservaring:

Handelsovereenkomsten zijn altijd een zoetstof

Handelsovereenkomsten zijn altijd een zoetstof

De markt voor stevia, een kunstmatige zoetstof en caloriearme suikervervanger, groeit wereldwijd en het Griekse bedrijfsleven, Stevia Hellas, wordt gepolijst om die markt te bevoorraden.

Bij de uitvoer van ons product naar landen buiten de EU kijken we altijd naar landen met EU-handelsovereenkomsten voor andere landen
Christos Stamatis, CEO van Stevia Hellas

Hun internationale exportverhaal begon vijf jaar geleden toen Stevia Hellas haar producten tentoonstelde op de SIAL expo in Parijs, ’s werelds grootste tentoonstelling over voedselinnovatie. Een van de grootste distributeurs van Kazachstan, AFONOLIVA.KZ, was geïnteresseerd in het product en er werd een nieuwe handelsrelatie aangegaan. Volgens de heer Stamatis was de uitvoer naar Kazachstan „zeer gemakkelijk” dankzij de versterkte partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Kazachstan. Het uitvoerproces lijkt sterk op de uitvoer binnen Europa.

Detailhandel tegen de juiste prijs in Kazachstan

De heer Stamatis schat dat hun productkosten 10 tot -15 % meer kosten in landen zonder handelsovereenkomsten als gevolg van het toegenomen papierwerk plus invoerbelastingen. Zakendoen in het kader van een handelsovereenkomst betekent dat Stevia Hellas op prijs kan concurreren in landen als Kazachstan.

Een van de voordelen van een handelsovereenkomst is dat bedrijven uit de EU kunnen inschrijven op openbare aanbestedingen in landen met handelsovereenkomsten van de EU. Dit is van belang voor Stevia Hellas en zij zijn actief bezig met aanbestedingen in Kazachstan die hun uitvoer nog meer zullen doen toenemen.

Deze pagina delen:

Snelle links