Yritysesimerkki:

Kauppasopimukset ovat aina makeuttaja

Kauppasopimukset ovat aina makeuttaja

Stevian, joka on keinotekoinen makeutusaine ja nollakalorisokerin korvike, markkinat kasvavat maailmanlaajuisesti, ja kreikkalainen yritys Stevia Hellas on myrkyttänyt tarjontaansa näille markkinoille.

Viedessämme tuotteitamme EU:n ulkopuolelle katsomme aina maita, joilla on EU:n kauppasopimus ennen muita maita
Christos Stamatis, Stevia Hellasin toimitusjohtaja

Niiden kansainvälinen vienti alkoi viisi vuotta sitten, kun Stevia Hellas piti tuotteitaan esillä SIAL-näyttelyssä Pariisissa, joka on maailman suurin elintarvikeinnovaatioiden näyttely. Yksi Kazakstanin tärkeimmistä jakelijoista, AFONOLIVA.KZ, oli kiinnostunut tuotteesta, ja uusi kauppasuhde syntyi. Stamatisin mukaan vienti Kazakstaniin on ollut ”erittäin helppoa” EU:n ja Kazakstanin tehostetun kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen ansiosta. Vientiprosessi on hyvin samankaltainen kuin vienti Euroopassa.

Vähittäiskauppa oikeaan hintaan Kazakstanissa

Stamatis arvioi, että niiden tuotteiden kustannukset ovat 10–15 prosenttia suuremmat maissa, joissa ei ole kauppasopimuksia, koska tarvittava paperityö ja tuontiverot lisääntyvät. Kauppasopimuksen mukaisen liiketoiminnan harjoittaminen tarkoittaa, että Stevia Hellas voi kilpailla hinnoilla esimerkiksi Kazakstanissa.

Yksi kauppasopimuksen eduista on se, että EU:n yritykset voivat osallistua julkisiin tarjouskilpailuihin maissa, joilla on EU:n kauppasopimus. Tämä kiinnostaa Stevia Hellasia, ja ne tekevät aktiivisesti Kazakstanissa tarjouskilpailuja, jotka lisäävät niiden vientiä entisestään.

Jaa tämä sivu: