Företagsberättelse:

Handelsavtal är alltid ett sötningsmedel

Handelsavtal är alltid ett sötningsmedel

Marknaden för stevia, ett konstgjort sötningsmedel och ett substitut för kalorisocker utan kaloriinnehåll, växer över hela världen och den grekiska verksamheten, Stevia Hellas, kan försörja denna marknad.

När vi exporterar vår produkt till länder utanför EU tittar vi alltid på länder med EU:s handelsavtal inför andra länder
Christos Stamatis, vd för Stevia Hellas

Deras internationella exportberättelse började för fem år sedan när Stevia Hellas ställde ut sina produkter vid SIAL expo i Paris, världens största utställning för livsmedelsinnovation. En av Kazakstans största distributörer, AFONOLIVA.KZ, var intresserad av produkten och en ny handelsförbindelse uppstod. Enligt Stamatis har det varit ”mycket lätt” att exportera till Kazakstan på grund av det fördjupade partnerskaps- och samarbetsavtalet mellan EU och Kazakstan. Exportprocessen är mycket lik exporten inom Europa.

Detaljhandel till rätt pris i Kazakstan

Stamatis uppskattar att deras produkter kostar 10 – -15 % mer i länder utan handelsavtal på grund av det ökade pappersarbete som krävs plus importskatter. Att göra affärer inom ramen för ett handelsavtal innebär att Stevia Hellas kan konkurrera med priser i länder som Kazakstan.

En av fördelarna med ett handelsavtal är att EU-företag kan lämna anbud på offentliga upphandlingar i länder med EU:s handelsavtal. Detta är av intresse för Stevia Hellas och de driver aktivt anbudsförfaranden i Kazakstan som kommer att öka deras export ännu mer.

Dela sidan:

Genvägar