История на предприятия:

Търговските споразумения винаги са подсладител

Търговските споразумения винаги са подсладител

Пазарът на стевия, изкуствен подсладител и заместител на безкалорична захар, расте в световен мащаб и гръцкият бизнес — Stevia Hellas — е склонен да снабдява този пазар.

Когато изнасяме нашия продукт извън ЕС, винаги се обръщаме към държавите с търговски споразумения на ЕС пред други държави
Христос Стаматис, главен изпълнителен директор на Stevia Hellas

Техният международен износ започва преди пет години, когато Stevia Hellas излага продуктите си на SIAL expo в Париж — най-голямата в света изложба за иновации в областта на храните. Един от основните дистрибутори на Казахстан, AFONOLIVA.KZ, се интересува от продукта и се създават нови търговски отношения. Според г-н Stamatis износът за Казахстан е бил „много лесен“ поради засиленото споразумение за партньорство и сътрудничество между ЕС и Казахстан. Процесът на износ е много сходен с износа в Европа.

Търговия на дребно на правилната цена в Казахстан

Г-н Stamatis счита, че техният продукт струва с 10 — -15 % повече в държави без търговски споразумения поради необходимостта от увеличаване на документацията плюс данъците върху вноса. Извършването на стопанска дейност в рамките на търговско споразумение означава, че Stevia Hellas може да се конкурира по отношение на цените в държави като Казахстан.

Едно от предимствата на търговското споразумение е, че предприятията от ЕС могат да участват в търгове за обществени поръчки в държави с търговски споразумения на ЕС. Това е от интерес за Stevia Hellas и те активно провеждат търгове в Казахстан, които ще увеличат износа им в още по-голяма степен.

Споделяне на тази страница:

Бързи връзки