Usein kysyttyä
Voit hakea kysymyksiä eri tavoin: joko hakutoiminnon avulla tai selaamalla hakusanaluetteloa
Kaupan alan avustajani palveluissa ja investoinneissa on saatavilla englanniksi. Konekäännökset kaikille EU-kielille
Ei, palveluissa ja investoinneissa käyttämäni kauppa-avustajan käyttö on maksutonta.
Tietyt tiedot onkuitenkin suojattu tekijänoikeudella. Palveluista ja investoinneista vastaavasta kaupallisesta avustajastani saatavilla olevia tietoja ei saa käyttää jälleenmyyntiin, konsulttipalvelujen tarjoamiseen, uudelleenjakeluun, tietokantojen rakentamiseen, tallentamiseen eikä mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin viitekäyttöön käyttäjän omien kansainvälisten liiketoimintaprosessien tukena. Kaikki muu käyttö on kielletty, ellei tietojen omistaja ole sitä nimenomaisesti kirjallisesti hyväksynyt.
Palvelukauppaa koskevia yleisiä tietoja ja ohjeita on saatavilla täällä.
Voit ottaa meihin yhteyttä sivun yläosassa olevalla yhteydenottolomakkeella.
Meillä on ilo saada palautetta!
Kansainvälistä palvelukauppaa harjoitetaan yleensä jollakin näistä neljästä tarjontamuodosta.
- Rajat ylittävä palvelujen tarjonta: kyseessä on palvelun tarjoaminen yhden maan alueelta toisen maan alueelle.
- Kulutus ulkomailla: kyseessä on palvelun tarjoaminen yhden maan alueella toisen maan kuluttajalle.
- Kaupallinen läsnäolo: kyseessä on yhden maan palveluntarjoajan kaupallisen läsnäolon kautta toisen maan alueella tarjoama palvelu.
- Luonnollisten henkilöiden/ammattilaisten oleskelu/liikkuminen: kyseessä on yhden maan palveluntarjoajan suorittama palvelun tarjoaminen siten, että maan luonnolliset henkilöt oleskelevat toisen maan alueella.
Palveluista ja investoinneista vastaava kaupallinen avustajani ei kata edellä mainittua toista toimitustapaa, ”kulutusta ulkomailla”, koska tämä toimitusmuoto keskittyy kuluttajien liikkumiseen kolmansiin maihin.
Lisätietoja on saatavilla täältä.
Palvelujen ja investointien kauppa-assistenttini on käytettävissä Kanadassa, Kiinassa, Hongkongissa, Japanissa, Norjassa, Sveitsissä, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Yhdysvalloissa. Soveltamisalaan kuuluvien maiden luettelo laajenee vähitellen.
Näistä maista saatavilla olevat tiedot kattavat noin 100 palvelualaa.
Tietoa löytyy noin sadalta toimialalta, kuten yritys- ja asiantuntijapalveluista, liikennepalveluista, rahoituspalveluista tai televiestinnästä. Myös valmistusta koskevia tietoja on saatavilla.
Viedessäsi palveluja maihin, jotka eivät kuulu My Trade Assistantin piiriin, voit ottaa yhteyttä oman maasi kansalliseen viranomaiseen tai asianomaiseen kauppakamariin tai hakea tietoja sen maan toimivaltaisen viranomaisen verkkosivustolta, johon haluat viedä tuotteita.
Palveluista ja investoinneista vastaava kauppa-avustajani antaa tietoa toimitusmuodoittain seuraavista markkinoillepääsyn edellytyksistä.
- Rajatylittävä palvelujen tarjonta
- tiedonsiirtorajoitukset ja tietojen säilytyspaikkaa koskevat vaatimukset
- toimilupa-, toimilupa-, pätevyys- ja rekisteröintivaatimukset
- Paikallista läsnäoloa koskevat vaatimukset
- määrälliset rajoitukset
- verotus ja muut rahoitustoimenpiteet
- Kaupallinen läsnäolo
- maan saatavuus
- tiedonsiirtorajoitukset ja tietojen säilytyspaikkaa koskevat vaatimukset
- ulkomaisen pääoman ylärajat ja sijoitusten seuranta
- oikeudellista muotoa koskevat vaatimukset
- lupa- ja hyväksymisvaatimukset
- kansalaisuusvaatimukset sekä ylintä johtoa ja hallituksia koskevat vaatimukset
- määrälliset rajoitukset
- verotus ja muut rahoitustoimenpiteet
- teknologian siirtoa ja tiedonsiirtoa koskevat vaatimukset
- paikallinen sisältö ja vientivaatimukset
- Luonnollisten henkilöiden tilapäinen liikkuminen
- työmarkkinatestit
- lupa- ja ammattipätevyysvaatimukset
- kansalaisuus- ja asuinpaikkavaatimukset
- työlupavaatimukset
’Markkinoille pääsyä koskevalla edellytyksellä’ tarkoitetaan vaatimuksia, joita maa soveltaa, jotta toisesta maasta olevat palveluntarjoajat voivat tarjota palveluja alueellaan.
Palvelu- ja investointiasioiden kauppa-assistenttini on Access2Marketsin viimeisin laajennus. Se tarjoaa EU:n yrityksille ilmaista tietoa ehdoista, jotka niiden on täytettävä viedessään palveluja EU:n ulkopuolisille markkinoille.
Löydät tietoa vaatimuksista, jotka EU:n yrityksen on täytettävä voidakseen viedä palveluja ja päästä EU:n ulkopuolisille markkinoille kolmella toimitustavalla, sekä tietoja kolmansien maiden toimivaltaisista viranomaisista. Tietoja on tällä hetkellä saatavilla noin sadalta palvelusektorilta kahdeksassa maassa. Soveltamisalaan kuuluvien maiden luetteloa laajennetaan asteittain.
Palveluista ja investoinneista vastaavan kauppa-avustajani tiedot eivät ole oikeudellisesti sitovia.
Saatavilla olevat tiedot päivitetään kerran vuodessa.
Palveluja tai aineettomia hyödykkeitä, kuten ohjelmistoja, tuodaan eu:hun tullitta. Jos eu:ssa kehitetty ohjelmisto kuitenkin liitetään tavaraan kolmannessa maassa, esimerkiksi auto Japanissa, ja kyseinen auto tuodaan eu:hun, maahantuoja voisi välttyä maksamasta tulleja EU:n ohjelmiston arvosta, jos se käyttäisi ulkoista jalostusmenettelyä. Lisätietoja täältä.
Tuotteesta, joka on tuotettu EU:n ulkopuolella eu:ssa kehitetyn teknisen hankkeen tai muunlaisen suunnittelun (esim. eu:ssa suunniteltujen mutta kolmannessa maassa valmistettujen vaatteiden) perusteella, ei kanneta veroa eu:ssa suoritettujen palvelujen arvosta. Edellytyksenä on, että tällainen suunnittelu-, suunnittelu- tai kehittämishanke on välttämätön tuotteen valmistamiseksi. Tulli kannetaan tuodun tuotteen tullausarvon perusteella, lukuun ottamatta eu:ssa tuotetun palvelun arvoa. Jos tällaiset palvelut suoritettaisiin EU:n ulkopuolella, tavaroiden tullausarvoon olisi sisällytettävä kyseisten palvelujen arvo (ks. unionin tullikoodeksin 71 artiklan 1 kohdan b alakohdan iv alakohta).
Tarkempia tietoja tullausarvon laskemisesta tällaisissa tapauksissa saa tullitoimipaikastasi tai Euroopan tulliarviointikokoelmasta ( European Customs Value Compendium).
Yleensä kolmansista maista tuodusta tuotteesta kannetaan kyseisten tuotteiden osien alkuperästä riippumatta EU:n yhdistetyn nimikkeistön mukainen tulli, ellei tällaista tuotetta ole vapautettu kokonaan EU:n ja viejämaan välisen vapaakauppasopimuksen nojalla. Tuoja voi kuitenkin hyödyntää eu:ssa käytettävissä olevia tullimenettelyjä välttyäkseen maksamasta tullia eu:ssa tuotetusta mutta kolmannessa maassa jalostetusta osasta.
Kyseessä olevaa tilannetta varten käytettävissä oleva menettely on ulkoinen jalostusmenettely. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksen, joka on kehittänyt tai ostanut ohjelmiston eu:ssa (ohjelmiston omistaja), on saatava lupa ulkoiseen jalostukseen ennen kuin ohjelmisto asennetaan autoon tai sen osaan. Yrityksen on otettava yhteyttä toimivaltaiseen tulliviranomaiseen, joka sijaitsee paikassa, jossa säilytetään ohjelmiston omistajan asiakirjat ja asiakirjat, joiden perusteella tulliviranomainen voi tehdä päätöksen (tullitarkoituksiin käytettävä pääkirjanpito) (jossakin 27 jäsenvaltiossa).
Luvassa on ilmoitettava muun muassa ohjelmiston arvo (kaupallinen arvo), joka vähennetään maahantuodun auton/auton osan arvosta maahantuonnin yhteydessä. Ohjelmiston arvo muodostuu sen tuotantokustannuksista tai ostohinnasta. Tulli kannetaan tämän arvon erotuksesta (lisäarvo). Tulliviranomaisten on asetettava määräaika, jonka kuluessa ulkoinen jalostusmenettely päätetään, eli ajankohta, johon mennessä lopullinen tuote olisi tuotava.
EU:n tuojan on vapaaseen liikkeeseen luovutusta koskevassa tulli-ilmoituksessa viitattava asianomaiseen ulkoista jalostusta koskevaan lupaan.